Újabb kiberháború Kelet-Európában?

Az amerikai alapítású, prágai központú Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL – magyarul: a Szabad Európa Rádió) weboldalait DDoS-támadás érte a napokban, mely mögött a rádió üzemeltetői a belorusz kormányt sejtik – adta hírül a Radio Free.

A DDoS-támadás, melynek következtében a weboldalak elérhetetlenné váltak, április 26-án, szombaton kezdődött a belorusz oldal elleni akcióval, majd fokozatosan kiterjedt az RFE/RL többi oldalára is, így ideiglenesen és részlegesen az iráni, az orosz, az azerbajdzsáni, a tádzsikisztáni, a koszovói, a macedóniai, a boszniai és a horvát kiszolgálókat is megbénították.

Jeffrey Gedmin, a még 1949-ben alapított, 21 országban 28 nyelven sugárzó, nonprofit műsorszolgáltató szervezet elnöke az akciót a hidegháború módszereihez hasonlította, amikor a kommunista országok vezetői az akkori eszközökkel igyekeztek elérni, hogy a nyugati rádió- és tévéadások ne juthassanak el országaik lakóihoz. Gedmin szerint az ilyen tettek a diktatúrák elemi reakciói közé tartoznak, ám – véli – ahogyan nem jártak sikerrel a 20. század második felében sem, éppúgy kudarcba fog fulladni a tiltás a 21. század viszonyai között is.

Alexandr Lukasuk, az RFE/RL belorusz egységének vezetője elmondta, hogy a támadás a szomszédos Ukrajnában történt csernobili katasztrófa 22. évfordulóján kezdődött, csakúgy, mint tavaly, ám a 2007-es akció csak néhány óráig tartott, s a belorusz weboldalon kívül nem érintette az adó más nyelvű oldalait. Lukasuk a motívumok közé sorolja azt is, hogy a rádió élőben tudósított arról a nagygyűlésről, ahol a tiltakozók a kormányt vádolták azért, mert nem kompenzálják az atomerőműben történt baleset áldozatait, sőt, az ország vezetése új erőmű építését határozta el, s utalt arra, hogy véleményük szerint a masszív DDoS-támadás (másodpercenként 50 ezer kattintás) mögött Alexandr Lukasenko, Belarusz teljhatalmú ura áll.

A belorusz kormány egyelőre még nem reagált a történtekre.

Azóta történt

Előzmények