Az új Opera Mini megmondja, mennyit spórolt nekünk

Opera Mini logóTegnap az Opera frissítette mobiltelefonokra írt böngészőit. Az egyelőre csak Android platformra kiadott Opera Mini 6.5 és Opera Mobile 11.5 leglátványosabb újdonsága, hogy egy, a súgó menüben elérhető oldalon kiírja: mennyi adatforgalmat bonyolított a felhasználó a szoftverben, illetve azt is, hogy az mennyi adatforgalmat spórolt meg neki. Nem véletlenül: ez a megtakarítás adott helyzetben – például roamingkörnyezetben – pénzben is mérhető lehet.

Amint az ismert, az Opera Mini nem a telefonon végzi a weboldalak renderelését: a kéréseket a norvég cég szervereinek küldi el, melyek azt feldolgozzák, majd az adatokat tömörítve küldik vissza a kliensnek. Ezzel egyrészt jelentős adatforgalmazást takarítanak meg, másrészt kis teljesítményű és kijelzőjű készülékeken is elérhetővé teszik a webböngészést. Az Opera Mobile ezzel szemben egy teljes értékű renderelő motorral rendelkező browser, amely az Opera Turbo tömörítési szolgáltatás révén szintén képes a valós adatforgalmat csökkenteni.

Mindkét böngésző új kiadása mélyebben integrálódik az Android operációs rendszerbe, mint az elődök, ennek köszönhető, hogy az asztalra korábban letett könyvjelzőket át tudják venni, illetve maguk is képesek shortcutokat elhelyezni az asztalon. Az Opera Mobile 11.5-ben a Presto motor új verziója dolgozik, mely – amint a Magyar Opera blogon olvasható – majdnem megegyezik a legutóbbi PC-s előzetesben találhatóval, de egy fontos elem, a Ragnarök nevű HTML5-feldolgozó kimaradt belőle. A grafikus felületen is csiszoltak egy keveset, például itt is megjelent a címsorbeli csillag az oldal gyors könyvjelzőzéséhez.

A böngészők új kiadásai letölthetők az Android marketből vagy az Opera mobilos weboldaláról. A vállalat közlése szerint a további támogatott platformokra is hamarosan elkészülnek az új verziók.

Azóta történt

Előzmények

  • Újdonságok az Operában

    A Magyar Opera beszámolója az oslói konferencián bemutatott fejlesztésekről.

  • Bagóért adja a tabletjét az Amazon

    A tartalomfogyasztásra kihegyezett Kindle Fire miatt leginkább az androidos gépeket gyártó riválisoknak fájhat a feje. Olcsóbbak lettek az e-papírt használó olvasók is.

  • Megjelent az Opera 11.50

    A végleges kiadás leginkább szembetűnő újdonsága a gyorshívó-bővítmények bevezetése.