A Microsoft és az OpenAI együttműködése szúrja az USA hatóságainak szemét

Miközben az USA trösztellenes vizsgálatra készül az OpenAI és a Microsoft párosa kapcsán, addig Sam Altman dollármilliárdokból és befektetők tömegeivel építene AI-chipgyár-hálózatot.

A Politico jelentése szerint az USA hatóságai jelenleg azt fontolgatják, hogy az igazságügyi minisztérium vagy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) indítson-e trösztellenes vizsgálatot az OpenAI ellen, valamint vizsgálja ki az OpenAI és a Microsoft kapcsolatát.

A jól értesült források szerint komoly trösztellenes aggályai vannak az USA-nak, de amint arról korábban beszámoltunk, az EU-nak sem tetszik, hogy a Microsoft ilyen mélyen kapcsolódik a céghez, ezért hasonló vizsgálatot fontolgatnak – a britek pedig már decemberben jelezték ezen szándékukat.

A mostani ügy állítólag nem az AI-piacra fókuszál, hanem konkrétan az OpenAI és a Microsoft párosára.

Eközben AI-chipgyár-hálózatot építhetnek

Dolga pedig bőven lesz a hatóságoknak az OpenAI és vezetője kapcsán. És nem csak a Worldcoin kriptopénzére és globális, digitális igazolványára kell gondolni, ami sok más projekt mellett szintén Sam Altman vezérigazgatóhoz kapcsolódik.

Altman ugyanis tárgyalások folytat közel-keleti befektetőkkel és nagy chipgyártókkal (a TSMC-vel is), hogy dollármilliárdokkal támogassák az új chipvállalkozását. A Financial Times még csak ennyit közölt, de a Bloomberg konkrétan tudni véli, hogy AI-chipgyár-hálózatot indítana be Altman, globális méretekben termelnék a lapkákat. Mivel a projekt igen drága, ezért rengeteg pénzt vonna be a befektetőktől Altman, és a nagy chipgyártókkal is együtt dolgozna.

A ChatGPT, mint politikai kampányrobot?

Bár az OpenAI és a ChatGPT kapcsán lassan minden percre jut egy hír, nagy mérföldkőnek tartják, hogy a vállalat kitiltott egy fejlesztőt, amely botot fejlesztett a demokrata politikusnak, Dean Phillipsnek. Ez az első eset, hogy kitiltanak valakit, amiért politikai kampányhoz használta volna az AI-eszközöket. Ezt ugyanis tiltja az OpenAI.

Azóta történt

Előzmények