Magyarországra jön a Mozilla európai közösségi menedzsere

A „világ legnagyobb közművének” európai régiójáért felelős közösségi menedzsere, Brian King előadásával indul az Open IT konferencia 2015. április 18-án – azaz most szombaton. Az eseményen a résztvevők kérdezhetnek is a leginkább Firefox böngészőről ismert Mozilla munkatársát, aki a Mozilla globális projektjének helyi hatásait fogja bemutatni.

Az Open IT várhatóan az idei tavasz egyik legizgalmasabb konferenciája lesz tucatnyi érdekes előadással és beszélgetéssel. A szervezők több mint 350 résztvevőre számítanak, az előzetes regisztrációk alapján tehát sietve be kell jelentkezniük azoknak, akik meg szeretnék hallgatni a Mozilla európai helytartóját, a program ugyanis ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A konferenciának – támogatóként – az Óbudai Egyetem ad helyet, együttműködésben a Magyar Mozilla Közösséggel és a Magyar Webért Egyesülettel.


[+]

Az előadás apropója, hogy az idei tanévben két egyetemi és egy főiskolai kurzus is indult, melyek e-learning segítségével a Web alapú mobilalkalmazások (Webappok) készítésébe és a Firefox OS mobil operációs rendszerre történő fejlesztésbe vezetik be a diákokat. Mivel ez a tananyag a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum tananyaga, így ezeket a Coursera vagy az Udacity rendszereihez hasonlóan bárki felveheti, megtanulhatja, elvégezheti.

A rendezvény célja megmutatni a konferencia vendégeinek a nyílt forráskódú, szabad szoftverekkel végzett feladat-megoldásokat, a szabad szoftvereket, a nyílt adat és nyílt kultúra működését és az ezeken a projekteken dolgozó hazai közösségeket. Az előadások három teremben zajlanak és a színes programok garantálják, hogy a kezdő szinttől a haladóig mindenki talál számára érdekes előadásokat, melyeket magyarul tartanak meg.

Az előadások érintik a felhasználó programok és a különféle Linux variánsok bemutatását, a szoftverüzemeltetés lehetőségeit kisvállalati mérettől a hatalmas felhőkig. Bemutatkoznak a szabad szoftverek mellett a szabad kultúra, szabad tudás és a szabad adatok (például: térképészet) közösségi gyűjtőhelyei is. Terítékre kerülnek fejlesztéssel kapcsolatos témakörök is, valamint a szabad szoftverek használatának jogi aspektusai.

Azóta történt

Előzmények

  • Firefox 34: Helló, édes!

    Az új Firefoxban debütál a plug-in nélküli hang és videóhívási lehetőség, a Firefox Hello. Új keresési stratégia. Letiltották az SSLv3-at, hogy a POODLE támadásoktól megvédjék a felhasználókat .