Mi van, ha az Apple mérnökeit elrabolják?

Az FBI azzal érvel, hogy a vállalat speciális esetben feltörné a saját rendszerét, vagyis a közérdek miatt nem értik, hogy most miért nem teszik meg ezt számukra.

Az Apple és az FBI – pontosabban az amerikai igazságügyi minisztérium – között zajló vitáról az IT café is rendszeresen beszámolt, mivel nemcsak önmagában fontos az ügy, hanem várhatóan hosszú távú, globális hatásai is lesznek.

Mint megírtuk, hiába rendelkezik az FBI bírósági végzéssel arról, hogy az Apple-nek technológiai segítséget kell adnia (gyakorlatilag egy szoftvert írnia) egy terrorista iPhone-jának feltöréséhez, Tim Cook közölte, hogy erről szó sem lehet, mivel egy ilyen programmal visszaélnének – az FBI is, illetve a szoftvert megszerző bűnözők is –, ezért a vállalat a törvényhozáshoz fog fordulni, hogy vita után állásfoglalás, esetleg törvénymódosítás szülessék, mivel az Apple vezetője úgy véli, hogy szoftver megírása veszélybe sodorná a vállalat több százmillió felhasználóját is.

A történéseket hatalmas érdeklődés övezi az Egyesült Államokban, és kedden az igazságügyi bizottság meghallgatást tartott, melyre beidézték az érintetteket.

A felek itt a már ismert, korábbi híreinkben hangoztatott érveiket ismételték el, de a meghallgatás mégis nagy visszhangot váltott ki, mivel James Comey, az FBI igazgatója – a közvélemény támogatására számítva – igen erősen vágott vissza arra kérdésre, hogy szerinte valódi-e a Tim Cook által vázolt veszély, mely szerint nagy baj lehet abból, ha az iPhone biztonsági rendszerét megkerülő új szoftver rossz kezekbe kerül. Erre Comey azzal replikázott, hogy mi történne akkor, ha az Apple szoftverfejlesztőit elrabolnák, és kényszerítenék egy ilyen program megírására?

Comey nyilvánvalóan arra játszott rá, hogy az Apple sosem tagadta, sőt el is ismerték, hogy képesek a már kész, biztonságos iOS-hez backdoort készíteni. És itt jött az FBI-főnök bombája: arra hivatkozott, hogy ismeri az Apple belső utasításait, melyek arra vonatkoznak, hogy az alkalmazottaknak mi a teendőjük, ha elrabolják őket, és technológiai követeléseket támasztanak velük szemben. Ezek szerint az Apple azt írja elő, hogy a szakemberek maradjanak életben, és tegyenek eleget minden olyan kérésnek, mely segíti ezt: „Nem vagytok hősök” – idézte Comey.

A Tech Insider tudósítása szerint azonban ez az érv sántít. Ugyanis az Apple úgy szervezi meg a szoftverfejlesztést, úgy osztja szét csapatokra és munkacsoportokra a munkát, illetve olyan biztonsági szabályok vannak érvényben, hogy egyetlen mérnök képtelen egy működő hátsó ajtót létrehozni. Sőt, ha egy konkrét csapatot rabolnának el a terroristák, az sem lenne megoldás, mivel a hitelesítési mechanizmusba más csapatokat, illetve a hitelesítésre feljogosított szakembereket is be kell vonni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények