Az Apple győzött, az FBI vesztett

Egy New York-i bíróság tegnap határozatában kimondta, hogy a kormány egy kábítószerügyben folytatott nyomozása során nem kényszerítheti arra az Apple-t, hogy biztosítson számukra hozzáférést egy lefoglalt iPhone adataihoz.

Az ítélet azért lehet kiemelten fontos a precedensjogot alkalmazó Egyesült Államokban, mivel az elmúlt hetekben nagy vihart kavart egy hasonló ügy: abban egy terrortámadás során megszerzett telefonhoz való hozzáférést követel az FBI, ráadásul e törekvésében egy bírósági döntés is támogatja. De az Apple nem hajlandó erre, és a vállalat vezetője szerint a törvényhozásnak kell állást foglalnia a problémáról.

A brooklyni bíró megállapította, hogy a híres 1789-es törvényt (All Writs Act) – mely kimondja, hogy a bíróság egy ügy tisztázásához elrendelheti a szükséges információk átadását – jelen esetben nem lehet alkalmazni, emellett más hasonló törvények alapján sem kényszeríthetik a vállalatot a hozzáférés megadására.

A döntés minden bizonnyal befolyásolja majd a nagy visszhangot kiváltó San Bernardino-ügyet is, de azt meg kell jegyezni, hogy az említett All Writs Act törvényt 2014-ben úgy módosították, hogy hozzáfűztek egy kivételt: amennyiben belföldi terrorizmus után nyomoznak, a bíróság kényszerítheti a mobiltelefonok gyártóit, hogy a jelszóval védett telefonokhoz hozzáférést adjanak a hatóságok számára.

Az Igazságügyi Minisztérium képviselője csalódottságának adott hangot az ítélet után, és jelezte, hogy megfellebbezik a döntést. (Az említett kábítószerügyben egyébként a gyanúsítottat már bűnösnek találták és elítélték, az FBI viszont további információkat remél a telefon feloldásától.)

A nyomozók egyébként azzal érvelnek, hogy az Apple 2008 óta már mintegy 70 esetben tett eleget bírósági határozatnak – igaz, ezeknek a készülékeknek a többsége régi típusú volt, a vállalatnak nem kellett azért külön szoftvert írnia, hogy feloldja őket.

Az amerikai társadalom egyébként mélyen megosztott az Apple viselkedésének megítélésében, de többségben vannak azok, akik szerint a vállalatnak végre kell hajtani a bírósági döntést, és meg kell írnia a feloldást biztosító szoftvert. Friss információ, hogy a San Bernardinó-i terrortámadás egyik túlélőjének felesége az Apple mellé állt az ügyben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények