A terroristákat nem érdekelte a titkosítás

Különös fényt vet a tegnapi nap amerikai eseményeire a mai rettenetes brüsszeli merényletsorozat – a már így is nagy lángon égő vita ezek után egész biztosan még nagyobb hévre kap majd.

Mint korábban többször is beszámoltunk róla, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és az Apple konfliktusának forrása, hogy az FBI egy korábbi bírósági határozat alapján szeretné elérni, hogy a vállalat egy olyan szoftvert készítsen számára, mellyel egy terrorista iPhone-jának biztonsági rendszerét meg tudják kerülni, hogy a készüléken tárolt adatokhoz hozzáférjenek, ám az Apple ezt megtagadta, mivel szerintük ez minden iPhone-t veszélyeztetne, és a vállalat vezérigazgatója a törvényhozás állásfoglalását várja az ügyben.

Tegnap azonban váratlan fordulat állt be az ügyben, mivel az FBI közölte, hogy halasztást kérnek a felsőbb szintű bíróságon benyújtott keresetük elbírálására, mivel állításuk szerint találtak arra módot, hogy az Apple közreműködése nélkül is megszerezzék az információkat.

Közleményük szerint március 20-án jelentkezett náluk valaki (talán egy vállalat?), aki azt ígérte, hogy képes saját módszerével hozzáférést biztosítani a terrorista telefonjának tartalmához, de ezt egyelőre még nem próbálják ki élesben, előzetes tesztekre van szükség.

A civil jogvédő EFF (Electronic Frontier Foundation) melegen üdvözölte a döntést, mivel úgy vélik, hogy az állami kényszer visszavonása fontos a szabadságjogokat illetően. Ezzel párhuzamosan Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a tegnapi fontos termékbemutatón beszélt arról, hogy nem adják fel a küzdelmet, majd a The New York Timesnak névtelenül nyilatkozva egy másik vezető is azt mondta, hogy kitartanak, ugyanakkor mindenképp szeretnék megtudni, hogy melyik az a vállalkozás, amelyik azt állítja magáról, hogy képes megkerülni az iPhone védelmét.

Maga az eljárás így egyébként csak késedelmet szenved, még nem zárult le: amennyiben a még ki nem próbált módszer nem működik, az FBI kérheti az eljárás folytatását. De az is komoly problémákat vethet fel, ha a titokzatos technológia működik, és az április 5-i határidőig az FBI képes behatolni a védett okostelefonba, mivel ezek után feltételezhető, hogy egy generális, minden készülékre alkalmazható módszerhez jutottak hozzá. Ez további – nagyon súlyos – jogi problémákat vethet fel. Ekkor ugyanis az a helyzet áll elő, hogy az FBI egy olyan technológiához jutott hozzá, mely minden érintett iPhone-nál alkalmazható, ezzel viszont sérti az Apple kereskedelmi, illetve a felhasználók adatvédelmi érdekeit.

Mindezekhez érdemes hozzátenni, hogy bár a Szövetségi Nyomozóiroda a terrorizmus elleni harcra hivatkozik követeléseiben, épp ma látott napvilágot, hogy a párizsi támadásokat szervezők is pontosan tisztában voltak a lekövethetőség lehetőségeivel, ezért nemcsak hogy személyesen szervezték az akciókat, de az operatív szakaszban, amikor közvetlenül a merényletek végrehajtásáról volt szó, akkor a használt módszer miatt lekövethetetlen, egyszer használatos telefonokat használtak – mindenféle titkosítás nélkül.

Vagyis a titkosítás feloldása semmit nem segített volna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények