Noteszben hódítana az AMD

A gyártó tervei szerint idén lényegesen több AMD mobil processzorral szerelt noteszgép talál majd gazdára, mint tavaly, ezzel is csökkentve a legfőbb riválisnak tekintett Intel jelentős piaci dominanciáját. Jóllehet az AMD az asztali processzorok, illetve a szerverprocesszorok mezőnyében az utóbbi években komoly felzárkózást mutatott, az egyre erősödő hordozható szegmensben mindeddig nem tudta komolyan megszorongatni a processzort, lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt egy csomagban nyújtó riválisát. A szakma egyöntetű véleménye szerint az Intel többek között éppen ennek a platformmodellnek köszönheti sikereit, az AMD tavaly megjelent Turion 64 processzorai ugyanis hiába veszik fel a versenyt a konkurenciával, ha nem sikerül köréjük életképes megoldást építeni.

A Turion 64 megjelenése ellenére az AMD piaci részesedése a mobil processzorok mezőnyében mindeddig 10 százalék alatt maradt, így az idei optimista becslést jó eséllyel a nemrég debütált, kétmagos Turion 64 X2 processzorok – jóllehet csak átmeneti – technológiai fölényére alapozza a gyártó. Mint ismeretes, az AMD május 17-én jelentette be új processzorait, melyek a világ első, kétmagos technológiával készült, 64 bites támogatással rendelkező mobil CPU-i. A korábbi hírek szerint az új processzorhoz elsősorban az AMD eddigi partnerei, azaz az ATI és az NVIDIA fogják szállítani a lapkakészleteket.

A noteszgép-piac idén a gyártók becslései szerint globális szinten mintegy 80 millió darabos forgalmat realizálhat, azaz az AMD arra számít, hogy idén nagyjából 12 millió (vagyis durván minden hetedik) eladott notebookban valamilyen Athlon, Sempron, vagy Turion 64 (X2) processzor fog dolgozni. A jelenlegi piaci erőfölényeket nehéz felmérni, az mindenesetre tudható, hogy az élvonalbeli márkák közül a HP választékának több mint a fele, az Acer kínálatának pedig nagyjából 35 százaléka tartalmaz valamilyen AMD processzort. Ezek a gépek elsősorban az európai, illetve a tengerentúli piacokon találnak gazdára – írja a DigiTimes híroldal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények