Felturbózza gyártókapacitását az AMD

Az AMD három nagy projekt keretében jelentős összeget áldoz processzorgyártó kapacitásai bővítésére. Hans Deppe, a vállalat szászországi részlegének vezetője egy korábbi interjúban már elmondta, hogy sor kerül a 200 mm-es szilíciumostyákat feldolgozó drezdai Fab 30 modernizálására, illetve bővítik a termelésbe nemrég bekapcsolt Fab 36 kapacitásait is. Szóba került egy új üzem létesítése is, mellyel kapcsolatban a jelek szerint kompromisszumos megoldást találtak az AMD illetékesei.

Az első nagy projekt a Fab 38 névre keresztelt új üzem létrehozását célozza meg, mely nem zöldmezős beruházás – a Fab 30 teljes átalakításával fog elkészülni. Az átépítés során felújítják a gyártósort is, így az új üzemben a 300 mm-es ostyaméret és a kisebb csíkszélesség révén több mint kétszeresére növelik a kapacitást. A második projekt a Fab 36 kapacitásainak bővítésére irányul, a harmadik keretében pedig egy új csarnokot építenek, melynek tisztaszobáiban a kész chipeket elektromos érintkezőkkel látják el, valamint tesztelik a tokozásra való elszállítás előtt. A beruházás teljes költségvetése 2,5 milliárd dollár lesz.


A drezdai komplexum látképe

Az AMD a 200 mm-es szilíciumszeletek feldolgozását jövő év második felében fogja leállítani, de már most folynak az előkészületek, hogy a majdani Fab 38-ban 2007 végén megkezdődhessen a 300 mm-es ostyák feldolgozása. Az új üzem teljes kiépítésével a tervek szerint 2008 végére készülnek el. A modernizálás büdzséjéből a legnagyobb rész az új gyártósorokra megy el, melyek használatba vételét az AMD automatizált precíziós gyártási rendszere (APM) segíti. Minthogy a tesztelés és az érintkezők kialakítása 2007-ben új csarnokba költözik, a Fab 36 és Fab 38 területét teljes mértékben a chipgyártás szolgálatába tudják állítani. A három fejlesztési projekt eredményeképpen a drezdai részleg havonta 45 ezer darab 300 mm-es ostya feldolgozásába foghat majd bele; ezt a kapacitást 2008 végére fogják elérni.

Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy világszerte nő a kereslet a vállalat termékei iránt, s ennek a gyártási kapacitás intelligens módon történő emelésével kívánnak megfelelni. A bejelentésen és az új csarnok alapkőletételén Németország és a szász állam kormánya is képviseltette magát. A drezdai letelepedést korábban jelentős állami támogatásokkal tették vonzóbbá az AMD számára, amely azóta a harmadik milliárdos nagyságrendű beruházást végzi szászországi telephelyén. A chipgyártó így a régió legnagyobb munkaadója, s azáltal, hogy sok más high-tech céget is odavonzott, közvetve és közvetlenül mintegy 7000 új munkahely létesítéséhez járult hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

  • Noteszben hódítana az AMD

    A chipgyártó idén a notebookpiac 15 százalékának megszerzésére pályázik, amire az új Turion processzorokkal van is esélye.

  • Beadta a derekát a Dell

    Megtörtént, amire a piac évek óta várt: a vezető PC-gyártó feladta kizárólagos Intel-pártiságát. AMD Opteronok a szerverekben.

  • Kapaszkodik az AMD

    A kisebbik processzorgyártó látványosan előretört a szerverekbe szánt chipek piacán.

  • Tovább szárnyal az AMD

    A chipgyártóból processzorgyártóvá karcsúsított kaliforniai vállalat látványos árbevétel-növekedést produkált.