A Netflix mindent visz

Mivel a Netflix már javában terjeszkedik kontinensünkön is, így az európai adatforgalom közeljövőjét is megjósolhatja a hálózatieszköz-gyártó Sandvine legfrissebb felmérése, melyből kiderül, hogy Észak-Amerikában a videostreaming szolgáltatást nyújtó cég generálja a teljes internetes letöltési forgalom több mint harmadát a vezetékes hálózatokon: az elmúlt hat hónapban „fő műsoridőben” (azaz este, 19 és 23 óra között) egy százalékponttal emelkedett a részarányuk, így downstream 35 százalékáért a Netflix a „felelős”.

Az egyértelmű, hogy a videóforgalom hatalmas mennyiségű adatmozgással jár, és e téren az USA-ban és Kanadában a Netflix áll az első helyen, míg a második a YouTube 14 százalékkal. Ez a helyzet a felmérést készítők szerint jövőre minden bizonnyal változni fog, mivel az HBO igen nagy visszhangot kiváltva bejelentette, hogy ők is elindítják a saját netes szolgáltatásukat. De láthatólag (a Neflixszel ellentétben Kanadában nem elérhető) Amazon Instant Video is ki fog ugrani: bár csak 2,6 százalék a jelenlegi részesedés, ám az elmúlt másfél év alatt megduplázták az arányt.

A Netflix adatforgalmi részsedése Észak-Amerikában

Ugyanakkor a legnagyobb növekedést érdekes módon nem egy, a fentiekhez hasonló szolgáltatás produkálta, hanem a Facebook, akik egy éve vezették be a közösségi oldalon az automatikus videólejátszást. Ennek következtében idén a mobilhálózatokon 60, a vezetékesen 200 százalékkal növelték meg adatforgalmukat. Ezzel Észak-Amerikában a nyolcadikról a negyedik helyre ugrottak, bár csak 3 százalék a teljes részesedésük.

Az még érdekesebb, hogy a Netflix a feltöltési forgalomban is egyre nagyobb: 9,48 százalékával a második a BitTorrent (25,49 százalék) mögött.

Azóta történt

Előzmények