Nem termékeket, hanem egy egész vállalatot hamisítottak

Az NEC először 2004 derekán értesült arról, hogy a cég márkajelzésével ellátott, hamisított billentyűzeteket, írható CD- és DVD-lemezeket árulnak pekingi és hongkongi kereskedők. A japán óriásvállalat, ahogy az a kínai áruhamisítás ellen küzdő cégek szokása, nyomozókat bízott meg a hamisítók kézre kerítésével. Két év és több ezer órányi, a kínai, tajvani és japán hatóságokkal együttműködésben lefolytatott vizsgálat után fény derült arra, hogy ezúttal korántsem egy egyszerű hamisítási ügybe botlottak: itt ugyanis az egész vállalatot másolták le a csalók.

A begyűjtött bizonyítékok szerint a hamisítók gyakorlatilag egy önálló, párhuzamos NEC márkát építettek fel, ugyanis nem csupán másolták a japán cég termékeit, de egy teljes szórakoztatóelektronikai termékportfóliót is kifejlesztettek. E „másik” NEC egy komplett gyártó- és értékesítésipartner-hálózatot épített ki: a csalók több mint 50 kínai, hongkongi és tajvani székhelyű elektronikai gyártóval álltak kapcsolatban.

Az eddig felhalmozott bizonyítékok arról tanúskodnak, hogy a hamisítók az NEC logóját viselő névjegykártyákkal rendelkeztek, és a japán vállalat nevében adtak megbízásokat kutatás-fejlesztési vagy éppen gyártási munkákra. Mi több, a „licencelt” termékek után licencdíjat is szedtek a gyártóktól, és eredetinek látszó garanciapapírokat és dokumentumokat is nyomtattak. A japán vállalathoz nem egyszer érkezett panasz ezekre a termékekre, melyek egyébként általában jó minőségűek voltak. Eddig az mp3- és DVD-lejátszóktól a mikrofonokig körülbelül 50 olyan árut azonosítottak be, melyeket az NEC neve alatt hoztak forgalomba – ezek többsége nem található meg a japán cég termékkínálatában. Ezeket aztán nem csak Tajvanon és Kínában, de Délkelet-Ázsiában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Európában is árulták – ráadásul nem ritkán az eredeti NEC-produktumok mellett.

Steve Vickers, a nyomozással megbízott hongkongi cég vezetője az esetről beszámoló International Herald Tribune-nak elmondta: „A felszínen az eset egy sor szellemijog-sértésnek tűnt, ám valójában arról van szó, hogy egy jól szervezett csoport megpróbált egy komplett márkát elrabolni.”

Több olyan gyártó, akinél razziát tartottak az eset kapcsán, állítja, hogy az NEC engedélyének birtokában termelt. A kínai hatóságok ezért egyelőre a japán céggel igyekeznek tisztázni a helyzetet, miközben tovább folytatják a nyomozást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Azóta történt

Előzmények