A kínai csodaprocesszor legendája

Csen Csin
A kezemet figyeljék, mert csalok!

Csen Csin mérnök néhány hónappal ezelőtt még a kínai technológiai forradalom egyik vezéralakja volt, hirtelen jött szerencséje azonban rövid idő alatt megfordult, amikor kiderült, hogy fáradságos kutatómunka helyett egyszerű csalással érte el eredményeit. Mint most bebizonyosodott, a Hanhszin nevű chip, az első kínai digitális jelprocesszor (DSP) megalkotásáért számos elismerésben és csinos állami támogatásban részesített szakember valójában egy amerikai vállalat, a Motorola félvezetőgyártó divíziójának leválasztásával létrehozott Freescale Semiconductor processzorait adta el sajátjaként. Mindezt úgy, hogy egyszerűen saját cége nevével cserélte le a chipeken található feliratokat. Az továbbra is rejtély, hogy ezzel az egyszerű trükkel hogyan tudta átverni az állam által delegált szakértőket és a nemzetközi szakembereket.

Csen az Egyesült Államokban, a texasi Austin egyetemén szerezte komputermérnöki diplomáját, majd már mint a Motorola helyi kutatóközpontjának munkatársa PhD-fokozatot is szerzett. 2000-ben azonban hazatért, és az amerikai vállalat egyik kínai központjában helyezkedett el, míg állást nem kapott a sanghaji Csiatong elitegyetemen, amely egyebek mellett Csiang Ce-min korábbi elnök alma matere is volt. Peking már ekkor is – ahogy azóta folyamatosan – kiemelt prioritásként kezelte a hazai félvezetőipar felvirágoztatását, amelytől a nyugati technológiai függés enyhítését remélte. Akkor éppen egy saját DSP megalkotása volt napirenden, és mivel több helyi vállalat is sikertelenül próbálkozott, a kormány a tudósokat presszionálta.

Csen pedig leszállította a megoldást: 2003-ban a világsajtót is bejárta a hír, hogy az Amerikában tanult mérnök elkészítette az első kínai digitális jelprocesszort, amely másodpercenként 200 millió utasítás végrehajtására képes. (A DSP chipeket specifikus feladatok – így hang- vagy képfeldolgozás – elvégzésére használják például mobiltelefonokban, hangkártyákon, digitális televíziókban stb.) A technológiai áttörés elismerések sorát hozta Csennek, akit kineveztek az egyetem mikroelektronikai karának dékánjává és kutatóközpontjának igazgatójává. Az újabb Hanhszin-generációk „kifejlesztését” az állam mintegy 11,1 millió eurónyi támogatással segítette. 2004-ben az általa a processzor gyártására és forgalmazására alapított cégnek 3,5 millió darabra volt megrendelése – állította a sajtó.

Idén márciusban azonban becsapott a mennykő: a helyi sajtóban ekkor jelentek meg az első beszámolók arról, hogy a sztármérnökkel vitába keveredett kollégák beárulták főnöküket Pekingnél. A vizsgálat most zárult le, és fény derült a nem mindennapi csalásra – írja a Hszinhua hírügynökség. Csen egyik napról a másikra kegyvesztetté lett, megfosztották egyetemi címeitől és a támogatások visszafizetését is követelik tőle. Az egyetem – melynek hírnevét szintén megrengette az eset – élesen elítélte egykori dékánjának svindlijét, Peking pedig világossá tette, hogy Csen sosem lesz részese újabb állami projekteknek. S hogy van-e újabb kínai DSP a láthatáron? – erről nem szólnak a híradások.

Azóta történt

Előzmények