Nem megy a Dellnek

A három évvel ezelőtt még a világ legnagyobb PC-gyártójaként számon tartott Dell október közepén lecsúszott a toplista második pozíciójáról is, de mint tegnap kiderült: nemcsak ez a rossz hír jutott a harmadik negyedévre.

A texasi vállalat az október 30-án zárult trimeszterben 54 százalékos profit- és 15 százalékos árbevétel-csökkenésről adott számot. A visszaesés részben azzal magyarázható, hogy a Dell a riválisainál jobban függ az egyelőre visszafogottabb vásárlási kedvet mutató nagyvállalati és állami szektortól, forgalmának 80 százaléka származik innen. A cégvezetők szerint mindenesetre a helyzet javul. „Az elmúlt 30-60 napban rég nem tatasztalt mozgolódást látunk az ügyfelek részéről” – idézi az AP Michael Dell vezérigazgató optimista helyzetértékelését.

A harmadik negyedévben az árbevétel az egy évvel ezelőtti 15,16 milliárdról 12,9 milliárd dollárra esett vissza, a nyereség pedig 727 millióról 337 millióra. Az elemzők mindkét mutatónál jobbra számítottak, nem véletlen, hogy a kiábrándító számok publikálását követően a részvényárfolyam lefelé mozdult.

A Dell az elmúlt évben átfogó átszervezésbe kezdett. A vállalat tavaly összesen 9300 munkahelyet számolt fel, a termelés egy részének szerződéses gyártókhoz való kiszervezésével átalakította gyártási modelljét, bejelentette, hogy bezárja írországi gyárát, létszámstopot hirdetett, és markánsan megnyirbálta az utazási és marketingkiadásokat. Időközben azonban beütött a válság, emiatt sem látható ma még, mennyire voltak hatásosak a reformok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

  • Megállíthatatlan az Acer

    A HP után a tajvani vállalat adja el a legtöbb számítógépet a világon. A három éve még piacvezető Dell visszaszorult a harmadik helyre.

  • Szupernotebookot mutatott be a Dell

    Vezeték nélküli töltő és dedikált ARM-processzor az instant Linuxhoz – többek között ezek jellemzik a Latitude Z szériát, amely nagyon trendi és nagyon modern.

  • IT-szolgáltatót vesz a Dell 3,9 milliárdért

    A PC-biznisz már nem jó biznisz. A Perot Systems az egészségügyi és állami szektorban erős.

  • Szépen teljesített a Dell

    A vállalat profitja felülmúlta a piaci várakozásokat, eladott termékeinek számát 10 százalékkal tudta növelni a második negyedévben.