Bezárja írországi gyárát a Dell

A Dell bezárja írországi gyárát, melynek feladatait jövőre a 2007-ben felavatott lengyelországi üzem veszi át – jelentette be ma a vállalat. A döntés nyomán 1900 embert bocsátanak el a nyugati parti Limerickben található, az ír csoda egyik szimbólumának számító számítógépgyárban, amelyben notebookok, asztali számítógépek és szerverek készülnek az európai piac számára. A gyártás átköltöztetése várhatóan 2010 januárjára fejeződik be, a dolgozókat addig, áprilistól kezdődően fokozatosan építik le.

Az üzem bezárása a régió és a régóta nem látott magasságokba emelkedő munkanélküliséggel küzdő ország gazdasága számára fájó csapás. A limericki létesítmény közvetlenül 3000 alkalmazottnak ad munkát, ezek kétharmada a gyártósorok mellett dolgozik, közvetetten azonban rengeteg helyi beszállítónak. Becslések szerint a vidék minden 100 dolgozójából 6 munkája az 1990-ben létesített Dell-gyárhoz kapcsolódik. Az amerikai PC-gyártó – amely azóta összesen, az 1350 főt foglalkoztató dublini központtal együtt, 75 millió eurónyi állami ösztönzést kapott – a mai napig a terület legnagyobb foglalkoztatója.

„Ez egy nehéz döntés, de a Dell számára a versenyképesség megőrzése szempontjából szükséges” – kommentálta a hírt Sean Corkery, a gyár igazgatója. A leépítésből kimaradó 1100 alkalmazott nem a gyártásban dolgozik, hanem termékfejlesztéssel, partnerkapcsolatokkal és logisztikával foglalkozik, ők zavartalanul folytathatják eddigi munkájukat.

A gyár valós és szimbolikus jelentőségét jól mutatja, hogy decemberben Mary Coughlan ír miniszterelnök-helyettes és Willie O'Dea védelmi miniszter közös látogatást tett a texasi Austinban, a Dell központjában, hogy lobbizzon a limericki létesítmény érdekében. A jelek szerint azonban a politikusoknak nem sikerült meggyőznie a cég és azon belül a gyártási tevékenység átalakításán két éve fáradozó Michael Dellt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

  • Köszönjük, Mr. Dell, de nem vagyunk hülyék

    Vlagyimir Putyin meglehetős gorombán utasította vissza a nyugati segítséget.

  • Megfeleződött a Dell nyeresége

    Egyetlen gyártó sem immúnis a gazdasági krízisre: csökkenő árbevételről és elpárolgó profitról adott számot a második legnagyobb PC-gyártó.

  • IT-szolgáltatót vesz a Dell 3,9 milliárdért

    A PC-biznisz már nem jó biznisz. A Perot Systems az egészségügyi és állami szektorban erős.

  • 1965. február 23.

    A texasi Houstonban megszületett Michael Dell, a nevét viselő számítógépgyártó vállalat alapítója. A 19 éves egyetemista 1984-ben hozta létre számítógép-összeszerelő vállalkozását PC’s Limited néven, melyet 1988-tól hívnak Dellnek. Az alapító 2004-ben lemondott vezérigazgatói tisztéről, ám 2007 óta újra ő vezeti a céget.

Előzmények