Nem jól osztályoz a Vista

A Microsoft átdolgozza a Vista operációs rendszer tesztváltozataiban március óta megtalálható Performance Rating modult, amely osztályozza a hardvert aszerint, hogy mennyire erős és mennyire képes kihasználni a Vista képességeit. Ezt a minősítő programot azért integrálják az operációs rendszerbe, hogy megkönnyítsék a PC-gyártók és a kiskereskedők dolgát a vásárlók tájékoztatásában. A visszajelzések szerint azonban az osztályzatok félrevezetőek, ezért szükség van a módszertan megváltoztatására.

A program a processzor és a grafikus kártya teljesítményének, a memória és a merevlemez méretének – valamint egyéb rendszerjellemzők – alapján alakítja ki összesített, 1-től 5-ig terjedő osztályzatát. Ugyanakkor az egyes komponensek maguk is kapnak jegyet, de az alkategóriák osztályzatai más értékintervallumban mozognak. A jelenlegi rendszerben ha valamelyik alkatrész bukásra áll, az összesített jegy is egyes lesz, függetlenül attól, hogy a többi komponens megfelelő-e vagy sem.


Mi megbuktunk (Katt ide!)

A CNET News.com beszámolója szerint különösen a processzorgyártók álltak esetenként értetlenül az osztályzatok előtt. Az AMD például azon lepődött meg, hogy a processzorai kizárólag ötöst vagy hármast kaptak, más osztályzatot a program nem adott. Szerintük ez azt mutatja, hogy az iparágban elfogadott teljesítménymérő alkalmazások eredményeihez vajmi kevés köze van a Vistáénak, pedig nem lenne baj, ha a kettő összhangban lenne egymással.

A Microsoft szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egy tesztállapotban lévő programon a visszajelzések alapján változtatásokat kell végrehajtani. Tény: a vállalat valóban jelezte még márciusban, hogy az osztályzás módszertana még nem végleges.

Azóta történt

Előzmények