Ballmer szerint per sem állítja meg a Vistát

A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer nem tartja valószínűnek, hogy a Symantec-per miatt tovább csúszna a Windows Vista premierje – legalábbis a Reuters riporterének ezt firtató kérdésére a következőket válaszolta: "Nem számítok semmi ilyesmire, de ez innentől kezdve már a bíróság hatásköre". A Microsoft-vezér Pekingben, egy a kínai kormánnyal kötendő együttműködés bejelentésekor beszélt erről az újságíróknak.

Mint arról lapunk is beszámolt, az it-biztonsági megoldásokat szállító Symantec múlt héten indított pert a Microsoft ellen, és a Windows Vista fejlesztésének, értékesítésének és terjesztésének leállítását követeli. A vita egy licencmegállapodás körül zajlik, amelyet a Microsoft egy évtizede kötött a Symantec által azóta felvásárolt Veritas Software-rel. Ez felhatalmazta a redmondi céget, hogy beépítse a Veritas kötetkezelő technológiáját a Windows NT operációs rendszerbe. A Symantec panasza szerint a Microsoft teljesen átdolgozta ezt a kötetkezelőt a következő Windows számára, és gyakorlatilag egy új, rivális szoftvert hozott létre, noha erre a megállapodás nem adott lehetőséget.

Ballmer nyilatkozata persze nem meglepő – az eredetileg 2005-re tervezett, majd ez év második felére tolt, végül idén márciusban már 2007 januárjára halasztott megjelenésű operációs rendszer minden további csúszása komoly veszteséggel járna. "Túl sok innovációt szeretnénk egybe gyúrni az új Vistában" – adta meg a magyarázatot az eddigi késésekre az újságírók előtt Ballmer.

A Vista, az Office 2007 és az Xbox 360 alkotja azt a nagy hármast, amelyet a vállalat harcba indít azért, hogy a 2002 óta minden fő részvényindexen alulteljesítő Microsoft-papíroknak új lendületet adjon. A március 31-én lezárult első negyedév ugyan 16 százalékos emelkedést hozott a bevételekben, de a piaci várakozásoktól ez is elmaradt, és az Xbox 360 magas gyártási költségei miatt lehangoló profitreményeket vetített előre.

Azóta történt

  • Döntés: a Microsoft fizessen!

    Akárcsak Európában, Dél-Koreában sem nézték jó szemmel a hatóságok a Media Playerrel csomagolt Windowst.

  • Beta 2-es fokozatban a Microsoft

    Bill Gates a WinHEC 2006-on bejelentette három vezető termékük Beta 2 változatát.

  • Nem félünk a farkastól

    Nem tartunk az adatvesztéstől, és egyébként is igénytelenek vagyunk az adatbiztonságra – derül ki egy friss felmérésből.

Előzmények