Nagyot kaszált az Apple

Az Apple Computer nettó nyeresége a december 31-én zárult első üzleti negyedévben – mindenekelőtt a karácsonyi vásáron eladott több mint 14 millió iPodnak köszönhetően – az egy évvel korábbi közel kétszeresére, 565 millió dollárra nőtt, miközben az árbevétel 64 százalékkal, 5,75 milliárd dollárra emelkedett. A tőzsdének mindazonáltal ez is kevés volt: a cég részvényárfolyama, amely 2005 folyamán több mint kétszeresére nőtt és az év eleje óta közel 15 százalékkal emelkedett, a zárás utáni kereskedés során 3 százalékkal csökkent. Ez elsősorban a jelenlegi negyedévre vonatkozó, az elemzők várakozásait alulmúló prognózisnak volt köszönhető.

Az Apple stabilan tartja a digitális lejátszók egyesült államokbeli piacán megszerzett körülbelül 75 százalékos részesedését. A 2001 októberében piacra dobott iPodokból idáig 42 milliót adott el cég. Ezzel párhuzamosan nő a Mac számítógépek értékesítése is, bár az első negyedévi 1,25 millió darab alatta marad egyes elemzői várakozásoknak. Ez a vállalat vezetői szerint azért történt, mert a felhasználók az új, de csak most piacra került Intel-alapú gépekre vártak.

Nem elég optimista az eBay

Hiába nőtt az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben az eBay nyeresége, a világ legnagyobb online aukciós portáljának részvényárfolyama 2,5 százalékkal csökkent. A tavalyi év utolsó negyedévét az eBay az egy évvel korábbit 36 százalékkal meghaladó, 279,2 millió dolláros (részvényenként 24 centes) profittal zárta, miközben árbevétele 42 százalékkal, 1,33 milliárd dollárra nőtt. A forgalom legnagyobb mértékben az egyesült államokbeli és a németországi piacon bővült. A Skype internetes telefonos cég és a Shopping.com megvásárlása Rajiv Dutta pénzügyi igazgató szerint beváltotta a reményeket. (Ezt kellett mondania: hamarosan ő lesz a Skype elnöke.)

A cég a biztató eredmények ellenére nem változtatott 2006-os előrejelzésein és továbbra is 5,7-5,9 milliárd dollár közötti forgalomra, valamint 96-101 cent közötti részvényenkénti profitra számít. A prognózisjavítás elmaradását a piac figyelmeztetésként értékelte, a részvényárfolyam emiatt csökkent. Az eBay – mint év elején általában, ezúttal is – változtatott az USA-ban kiszabott díjain: az első 25 dollár után 5,25 százalékos, a következő 975 dollár után pedig a korábbinál 0,25 százalékponttal magasabb, 3 százalékos jutalékot számít fel.

Azóta történt

  • Saját zenelejátszót tervez a Microsoft

    Lapértesülések szerint a szoftvercég megunta az Apple zenepiaci magánszámát. Valami készül Redmondban.

  • Süketel az Apple

    Kaliforniában bíróság elé citálják a vállalatot az iPod zenelejátszók halláskárosító potenciálja miatt. Károsultak még nincsenek.

  • Adobe-tervek Intel-Apple platformra

    Az Intel-alapú Macintoshokon is akadálymentesen fognak futni az Adobe Universal jelzésű szoftverei. Csak ki kell várnunk őket.

  • Mini „intelmek” az Apple-től

    Steve Jobs szokásához híven hihetetlen teljesítményről beszélt (nem is szabad hinni neki), ezzel indokolta a megújult Mac mini magasabb árát.

Előzmények