Nagyobb lesz, mint a Cisco

A 13,4 milliárd dollár értékű, részvénycserével megvalósuló ügylet révén egy évi 21 milliárd eurós forgalmú vállalat jön létre, amelynek piaci értéke közel 33 milliárd dollárt tesz majd ki, azaz nagyobb lesz az amerikai Cisco Systemsnél. Az Alcatel és a Lucent már öt évvel ezelőtt is megpróbálkoztak a fúzióval, a tegnap sikerrel végződött tárgyalásokról pedig először a múlt héten számolt be a média.

Az új társaság 60 százalékát az Alcatel részvényesei ellenőrzik majd, a fennmaradó 40 százalék pedig a Lucent egykori tulajdonosaié lesz. Az egyesülés után a társaság első embere a Lucent korábbi vezetője, Patricia Russo lesz, aki az amerikai cég állományát 30 ezer fővel csökkentette, és most az Alcatel esetében is csaknem kilencezer álláshely megszüntetésére készül. A munkaerő leépítésével 1,7 milliárd eurót spórolna Russo, aki nem is kíván késlekedni a költségcsökkentő lépések meghozatalával.

Az Alcatel Franciaország vezető telekommunikációs berendezéseket gyártó cégeinek egyike, 130 országban van jelen és 58 ezer főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele 13,1 milliárd euró volt. A Lucent 30 ezer embernek ad munkát, és 2005-ben 9,4 milliárd dollár volt a forgalma. Az utolsó fúziós kísérlet óta az Alcatel technológiai előnyre tett szert, a Lucent pedig pénzügyi nehézségekkel küszködött. Szakértők szerint az ügylet újabb konszolidációs hullámot indíthat meg az információtechnológiai és a távközlési ágazatban. A két társaság egyesülésére 6–12 hónapon belül kerülhet sor, és szinte bizonyos, hogy a párizsi és a washingtoni kormány tüzetesen átvizsgálja majd a tranzakciót, miután mindkét vállalat komoly hadiipari megrendelésekkel rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények