Nagyméretű OLED-kijelző a Samsungtól

A Samsung Electronics bemutatta a világ eddigi legnagyobb, egyetlen panelből álló OLED-kijelzőjét. A 21 colos – azaz 55 centiméteres – képátlóval rendelkező képernyőpanel úgynevezett aktívmátrix-alapú organikus fénykibocsátó diódái (Organic Light-Emitting Diode – OLED) kimagasló képminőséget biztosítanak – állítja a dél-koreai vállalat.

Az új megjelenítő 6,22 millió pixeles, azaz WUXGA felbontású, és a képet alkotó diódák 400 kandela/m2-es fényerő előállítására képesek, anélkül, hogy az LCD-képernyők esetében nélkülözhetetlen háttérvilágításra szükségük lenne. A készülék kontrasztaránya 5000:1 – ezzel az értékkel egyetlen LCD-képernyő sem veheti fel a versenyt. Az OLED-technológia további előnye az LCD-vel szemben az alacsony energiafelvétel és az igen rövid válaszidő, ami kiküszöböli a gyors mozgás megjelenítésekor jelentkező elmosódást.

A TFT-LCD technológiában is a legfontosabb gyártók közé tartozó Samsung új OLED-prototípusát azzal az amorf szilícium eljárással gyártotta, melyet az LCD-gyártásban is használt. Így a nagyméretű OLED-kijelzők sorozatgyártása a meglévő TFT-LCD-gyártósorokon kezdődhet meg.

Azóta történt

Előzmények