Mégsem fogják lekapcsolni a fájlcserélőket

Az internetszolgáltatókat mégsem fogja a brit kormány kötelezni, hogy az úgynevezett „három csapás” szabályozás keretében megszüntessék azon felhasználóik internetkapcsolatát, akik a második figyelmeztetés után sem hagynak fel a zenék és videók illegális fájlmegosztásával – tudta meg a Times Online.

Andy Burnham, a weboldalak korhatárossá tételét szorgalmazó brit kultuszminiszter tavaly még azt nyilatkozta, hogy erre a törvényi szigorításra feltétlenül szükség van az internetes kalózkodás visszaszorítása érdekében. Ám most David Lammy, a szerzői jogokért felelős miniszter azt mondta a Times Online-nak adott interjújában, hogy a kormányzat elvetette azt a tervezetet, mely a szolgáltatókat a kapcsolat blokkolására szólítaná fel. Lammy szerint ez olyan bonyolult törvényi szabályozást kívánna, hogy szerinte valójában meg sem valósítható.

A tervet akkor vetették el, amikor a szabályozási reformokért felelős brit minisztérium (Department of Business Enterprise and Regulatory Reform – BERR) által szervezett konzultáción kiderült, hogy a szolgáltatók és a zeneipar képviselői nem tudtak megegyezni a végrehajtásról, mely előzetes becslések szerint a brit internetezők egyötödét érintené, ugyanis körülbelül hétmillió felhasználó vesz részt illegális fájlmegosztásban évente.

Időközben Lord Carter távközlési miniszter elkészített egy e hét csütörtökjén nyilvánosságra hozandó javaslatot, mely a várakozások szerint valamilyen, a szolgáltatókra és/vagy a felhasználókra kivetendő adó vagy illeték formájában kívánná kárpótolni a zeneipart. A brit szolgáltatók azonban úgy vélik, hogy az ilyen drasztikus intézkedések nem oldanák meg a problémát, inkább új üzleti modelleken kellene gondolkozni, illetve a felvilágosítás, tájékoztatás bővítését kellene segíteni, s mereven elleneznek mindenféle új, rájuk kirovandó terhet.

A szappantolvajok megítéléséről

Lammy szerint a kormányzat inkább közvetítő szerepet vállalna, hogy olyan megoldás szülessen, mely mindkét fél számára elfogadható. A miniszter úgy véli, az a helyes álláspont, hogy ha először is szigorúan elkülönítik a kalózkodásból élő bűnszövetkezeteket, illetve a zeneletöltő fiatalokat: „Nem hozhatunk létre egy olyan rendszert, amelynek keretében tizenéveseket tartóztatunk le a hálószobáikban. Ha az ember kivesz egy szobát egy szállodában, gyakran elvisz magával távozáskor a fürdőszobából egy kis emblémás kézmosószappant. Ám ez nem ugyanaz, mintha a televízióval a hóna alatt távozna.”

Lammy ez utóbbi szemléletes hasonlatát az egyik zenei kiadónak a miniszter nyilatkozata miatt csalódott képviselője úgy kommentálta, hogy bár egy szappan alig képvisel értéket, ám ha évente ellopnának hétmillió szappant a szállodából, akkor a hotel vezetése biztosan nem hagyná ezt szó nélkül.

A szolgáltatók részéről viszont a British Telecom üdvözölte a miniszter kijelentéseit, s képviselője kifejezte abbéli reményét, hogy törvényi szabályozás nélkül is lehet megoldást találni, hiszen: „Annak nincs semmi értelme, hogy egyfelől az internet használatára ösztönözzük az embereket, másfelől viszont igyekszünk elriasztani őket.”

Azóta történt

Előzmények