(Frissítve!) Miért állította le az MVH rendszerét a HP?

(Frissítve!)

Ma délelőtt még csak az alábbiakat közölhettük:

A hírTV honlapján nemrég jelent meg az az információ, mely szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) az uniós földalapú támogatások kifizetéséhez szükséges informatikai rendszert az üzemeltető HP leállította, így jelenleg kézzel adminisztrálnak a dolgozók.

A rövid tudósítás csak arra tér ki a lehetséges okokat felvillantva, hogy az MVH az informatikai rendszerrel kapcsolatos korábbi visszaélések miatt feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Mivel a kormány az unió hozzájárulását megszerezve a területalapú támogatásokat idén korábban folyósítja az árvízkárokra hivatkozva, a leállás komoly gondokat okozhat.

Az MVH és a HP képviselői telefonon nem voltak elérhetőek, ezért e-mailben kerestük meg őket, s ha választ kapunk, frissítjük a hírt.

Frissítés

Azóta megkerestük az érintett feleket, és mivel mindketten nyilatkoztak, a következőket tudtuk meg.

Az MVH közleménye teljesen nyilvánvalóan politikai szemszögből ítéli meg a helyzetet (a címe: A HP akadályozza a magyar gazdák pénzhez jutását), és alapvetően azt vetik fel, hogy egy olyan magáncégről van szó, amelyik jelen pillanatban jogszerűtlen magatartást tanúsít a szolgáltatásait megrendelő állami hivatallal szemben.

Az érvelés háttérében a hivatal tájékoztatása szerint az áll, hogy a HP és az MVH először 2003-ban kötött szerződést hálózati szoftver fejlesztésére, és ebben az szerepelt, hogy a megállapodás 2005-ös lejárta után a szoftver, a jogosultságok és a forráskódok az MVH tulajdonába kerülnek. Ám 2006-ban a két fél új szerződést kötött, amelyből kikerült az a pont, mely szerint a rendszer az MVH tulajdonába került volna, sőt az új szerződés azt tartalmazta, hogy a hivatal csak felhasználói jogot kapott a HP-tól, hasonló nagyságrendű összegért, mint amelyet az előző szerződés a kiépítésre tartalmazott.

Az MVH kifejti, hogy a hivatal elnökévé 2010 júniusában kinevezett Palkovics Péter, az átadás-átvétel során vizsgálatot indított e szerződések ügyében és erről értesítette a HP-t is. Ezt követően, mondja az MVH, a többszöri egyeztetések ellenére, a hibás teljesítés és a nem teljesítések problémáira a HP érdemben nem válaszolt, csak annyit jeleztek, hogy mintegy 6 hónapra van szükségük, hogy tanulmányozzák a szerződést és megváltoztassák azt. A szolgáltatás mostani felfüggesztése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert jelenleg a szerződés érvényes, ezt a HP visszaigazolta, a szöveg pedig nem tartalmaz felfüggesztésre való jogot, illetve olyan lejárt számla sem létezik, melynek kifizetését jogszerűen követelhetné a szolgáltató. Az MVH ezek után azt részletezi, hogy a HP lépése etikailag erősen kifogásolható, mivel a szolgáltatás felfüggesztését egy olyan időpontra időzítették, amikor a katasztrófák által sújtott magyar gazdák kétségbeesetten várják a kifizetendő összegeket. A hivatal munkatársai a késlekedést mérséklendő túlórában dolgoznak manuálisan az adminisztráción, hogy ellensúlyozzák a HP lépésének negatív hatásait – mondja a közlemény.

A HP reakciója mind tartalmában, mind terjedelmében messze elmarad az MVH közleménye mögött. A cég kifejti, hogy – bár örömmel látták el a hivatal informatikai rendszerének menedzselését – egyszerűen arról van szó, hogy már hónapok óta tárgyalnak az MVH-val, mivel az intézmény már jó ideje nem fizette ki az elvégzett munkáért járó díjat, pedig a cég a gazdasági nehézségek miatt a jövőre nézve díjcsökkentést is felajánlott. S habár a HP a tartozás ellenére kifogástalanul ellátta kötelezettségeit, mivel a kijelölt határidőt az MVH nem tartotta be, leállították a szolgáltatást, de felmondani nem szándékoznak, ám szerintük a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Frissítés 2

A HP október 22-én az alábbiakat közölte:

A Hewlett-Packard Magyarország Kft. a mai nap újraindította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak nyújtott szolgáltatást. A hivatal így hatékonyan tudja folyósítani a magyar gazdáknak járó EU-támogatásokat.

A HP ugyanakkor elvárja, hogy az MVH is megteszi a szükséges lépéseket szerződéses kötelezettsége teljesítésére. A hivatal több hónapos hátralékban van a HP-nak járó szolgáltatási díj kifizetésével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények