Musk megszólalt, majd a Tesla értéke 80 milliárd dollárral csökkent

Az idei év kapcsán az eladások növekedésének lassulására figyelmeztetett Elon Musk a Teslát érintően: erre válaszul elpárolgott 80 milliárd dollár a cég piaci értékéből.

A napokban megjelenő üzleti beszámolók alapján a cégek zöme közel megduplázza a nyereségét, és/vagy történelmi csúcson van a tőzsdei árfolyama az AI-őrület miatt (az IBM például 10 éves csúcson). Ha autóipar, autókba való chip, akkor csökkenő tendencia látható a legtöbb vállalatnál, persze minden területen vannak kivételek. Chip és AI viszont mindenhová kell, így az ASML már Európa harmadik legnagyobb piaci értékű cége lett, több mint 350 milliárd dollárt ér.

Ami a Teslát illeti, nem csak az derült ki, hogy Honda Civicet lebontva igyekeznek tanulni, és kiadni egy olcsóbb, kompakt, elektromos SUV-t.

Elon Musk korábban ugyanis közölte, hogy az idei évben az árcsökkentések ellenére is lassul majd az eladások további növekedése (pedig az árcsökkentés így is hátrányosan érintette már a nyereséget, a befektetők pedig nagyon aggódnak a gyengülő EV-kereslet és az igen éles kínai verseny miatt).

Musk szerdán sokkal alacsonyabb növekedést jósolt, a Tesla közben olcsóbb, következő-generációs EV-t hoznak 2025 második felében, és ez hozhat majd nagy lendületet. A gyártás felpörgetése azonban szerinte is nehéz lesz, mert csúcstechnológiákkal dolgoznak (Musk pedig eleve szeret nagyot és korait ígérni, így érdemes mindent fenntartásokkal kezelni).

A Tesla részvényárfolyama Musk kijelentéseinek hatására igen éles csökkenésbe kezdett, csak csütörtökön 80 milliárd dollárt veszített a cég a piaci értékében. Januárban összesen 210 milliárd dollárt.

Elemzők szerint a teslás szalagcímek rosszról rosszabbra fordultak a médiában, és a negyedik negyedéves bevétel és nyereség is alulmúlta a várakozásokat. Esett azonban a riválisok árfolyama is, a Rivian, a Lucid, a Fisker sem kivétel – az EV-szektor jelentős keresletcsökkenéssel küzd, a Tesla árcsökkentései pedig állítólag még nehezebb helyzetbe hozzák a riválisokat. Ahogy az olcsóbb kínai EV-k is nagy feszültséget okoznak az EU-ban.

Elemzők szerint a Tesla csak akkor érhet el áttörést az eladásokban, ha tovább faragja a profitot, másképp nem tud majd versenyezni a BYD-val és a hasonló vetélytársakkal. Sokan azt mondják, a Tesla egyre inkább hagyományos autógyártónak kezd tűnni, és nehéz lesz fenntartani a magas piaci értékét, ha az eladások és a profit gyengülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények