Multik segíthetik a hazai kicsik felzárkózását

A Microsoft, az Intel, a HP, a T-Online és a HVB Bank hivatalosan is bejelentették, hogy konzorciumot alakítottak a Microsoft által Spanyolországban már kipróbált EU Pályázati Tanácsadó (EUGA – EU Grants Advisor) program keretében, melynek elsődleges célja a hazai kis- és középvállalati szektor (kkv), valamint az önkormányzatok és nonprofit szervezetek technológiai fejlődésének elősegítése, a gazdaság versenyképességének növelése.

Az Európai Tanács 2000-ben fogalmazta meg a Lisszaboni Agendát, melynek fő célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő gazdaságává váljon. Az EUGA kezdeményezés a Lisszaboni Agendával összhangban került kialakításra, támogatva ezzel az EU és az egyes nemzeti kormányzatok erőfeszítéseit a célkitűzések megvalósítására.

Európában a gazdasági társaságok között a kis- és középes méretű vállalatok képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kkv tevékenykedik, ők adják az Unió GDP-jének 57 százalékát. Az Unió versenyképességének növelése, a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlettség szempontjából kulcsszerepük van ezen szervezeteknek, melyek – megfelelő háttér és támogatás mellett – a fejlődés elsőszámú mozgatórugói lehetnek. Tapasztalatok szerint azonban a kkv-knak mindössze 45 százaléka tud az igénybe vehető EU-támogatásokról, és csupán 4 százalékuk nyújt be pályázatot.

A konzorcium fő célkitűzése, hogy az Európai Unió Strukturális Alapjai révén igénybe vehető pénzügyi támogatási lehetőségeket minél szélesebb körben megismertesse a hazai kkv szektor szereplőivel, segítséget nyújtson számukra a szükséges információk összegyűjtésében, a megfelelő pályázati anyag összeállításában és a pályázathoz szükséges háttér biztosításában. A konzorcium tagjai emellett az elérhető pályázatokra szabott ajánlatokat kínálnak a pályázó kkv-knak a program keretében, ezzel is leegyszerűsítve a pályázással járó nehézségeket.

Magyarországon rendkívüli mértékben kicsi az arányuk a középvállalkozásoknak, az általuk megtermelt GDP értéke épphogy eléri a tíz százalékot, pedig ezek a vállalatok lehetnének az elkövetkező években a nemzetgazdaság motorjai. Ezért lenne fontos, hogy a legjobb teljesítményre képes kis cégek rövid időn belül stabil középvállalattá váljanak, ehhez pedig a korszerű informatikai háttér elengedhetetlen.

Az it-iparág vezető cégei most egy példamutató lépésre szánták el magukat, mivel pont azokon a részeken nyújtanak támogatást, ahol az állam még nem tud a kkv-knak segíteni, nevezetesen a pályázatírásban, rendszertervezésben és a finanszírozás hátterének kialakításában. Aki ismeri az EU-forrású pályázati rendszereket, az biztos értékelni fogja ezeket a lehetőségeket, mivel például egy vállalat az irányítási rendszerének korszerűsítésénél egész könnyen kulcsrakész megoldáshoz juthat. Tegyük hozzá mindjárt, hogy a támogatók természetesen belekalkulálták saját üzleti hasznukat is ebbe a látványos projektbe, de erre azt lehet mondani: kölcsönös az előny. Hasonló megoldásokat a konkurens cégek is kitalálhatnak, így a kkv-támogatás akár egy jó értelemben vett piaci versenyszám is lehet a következő években.

 

A T-Online kötődése a konzorciumhoz elsősorban a Marketline piaci terjeszkedésével magyarázható, ugyanis a GVOP keretein belül az e-piacterek és a különböző elektronikus kereskedelmi megoldások a pályázati témák között hangsúlyosan jelennek meg. Az internetvállalat ezen a területen komoly szereplőnek számít, ezen kívül az elektronikus számlázás és a különböző online technológiák elterjedésében erősen érdekelt.

A hazai szervezetek az Európai Unió Strukturális Alapjainak forrásaihoz a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázatokon keresztül férhetnek hozzá. A Nemzeti Fejlesztési Terv egyik operatív programja a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP), mely első sorban a kkv szektor, az önkormányzatok és nonprofit szervezetek számára nyújt pályázati lehetőségeket. A 2004-es évben összesen közel 9000 pályázat érkezett be a GVOP különböző szervezeteihez, melyeknek mindössze 62 százaléka felelt meg a tartalmi és formai követelményeknek, és csupán 40 százalékuk nyert támogatást.

Fontos szereplője a konzorciumnak a HVB Bank is. A speciális csomagokkal érkező pénzintézetnek megállapodása van az Európai Beruházási Alappal (EIF), mely szervezet garanciát vállal a HVB nyújtotta fejlesztési hitelek felére, így a bank kockázata az átlagosnál alacsonyabb, ami végeredményben a pályázó terheit csökkenti. A HVB EU Expressz Hitelét az 50 millió forint éves árbevétel feletti cégek pályázhatják meg a 10 millió forint feletti beruházásaikra.

Az EUGA programhoz csatlakozó minden egyes EU-tagállam, köztük Magyarország is, saját honlapot indít, amely részletes technikai információkkal szolgál az összes elérhető uniós pályázati lehetőségről. Az EUGA program folyamatosan fejlődő hivatalos magyarországi honlapja már elérhető a www.euga.hu címen.

Azóta történt