Nem beszél konkrétumokról a negyedik mobilszolgáltató

Ma a Budapesti Műszaki és a Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. Az 500 millió forintos törzstőkével megalapított, április 3-án bejegyzett társaságban a Magyar Villamos Művek és a MFB Invest 45-45, a Magyar Posta pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A várakozásokkal ellentétben a rendezvényen kevés konkrétumra derült fény az új mobilpiaci szereplőnek szánt frekvenciablokkokat idén márciusban jogerősen elnyerő vállalat terveiről. Kalmár István, az MPVI Mobil igazgatóságának elnöke és Schmidt Pál igazgatósági tag a részletek hiányát javarészt a társaság zsenge korával indokolta – az első közgyűlést sem tartották még meg, így vezérigazgatója sincs a cégnek.

A lakossági ügyfelekre is lőnek

Kalmár – aki korábban a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója, majd elnöke volt, jelenleg pedig a NAV informatikai elnökhelyettese és a Nemzeti Hírközlési és a Informatikai Tanács (NHIT) elnöke – azt hangsúlyozta, hogy az újabb operátor megjelenése az utóbbi tíz év talán legnagyobb változását hozhatja a hazai mobilpiacon. „Ennek egyértelműen az ügyfelek lesznek a nyertesei. Élénkebb versenyt, magasabb szolgáltatási színvonalat hozunk” – fogalmazott.

Kalmár István és Schmidt Pál a sajtótájékoztatón (Fotó: MPVI)
Kalmár István és Schmidt Pál a sajtótájékoztatón (Fotó: MPVI)

Az MPVI széles felhasználói bázist igyekszik megszólítani, és a sajtóban megjelent találgatásokkal szemben nem csupán az államigazgatásból szeretne ügyfeleket verbuválni – állította Schmidt Pál, aki 2010 derekától egy éven át ugyancsak irányította a Magyar Postát. Mivel a hazai mobilpiacon – ahol 100 lakosra közel 117 előfizetés jut – új ügyfelek megjelenésére nem lehet számítani, a vállalat a meglévő szolgáltatóktól remél lakossági és intézményi ügyfeleket átcsábítani. További lehetőség a cég számára a mobilkapcsolatot használó eszközök (például az adatokat közvetlenül a szolgáltatónak továbbító közüzemi mérőórák) terjedése, ez az ún. machine-to-machine szegmens még jelentős növekedés előtt áll.

Schmidt azt mondta: az MPVI az ügyfelek által igényelt minden szolgáltatást biztosítani fog majd, így hang- és adatszolgáltatást is tervez nyújtani 3. és 4. generációs hálózaton. Azt, hogy mennyit terveznek költeni beruházásokra, az információ érzékeny voltára hivatkozva a vezető nem árulta el, csupán annyit mondtak: a beruházásokhoz szükséges pénzügyi forrásokat az iparágban megszokott módon banki finanszírozásból, valamint saját tőkéből fedezik majd. Az állami vállalatok leányvállalataként működő cég olyan tevékenységet fog folytatni, ami a tevékenységéből adódóan nem közbeszerzéskötelezett – tette hozzá.

Építkezés előtt

Egyelőre azonban a társaság „nagyon intenzív építkezési időszak előtt áll”. Ennek egyik eleme csupán a kötelező hálózatfejlesztés, a másik, a szervezet felépítése ugyanilyen fontos. Mint a rendezvényen kiderült: az MPVI Mobil még nem rendelkezik szakembergárdával, a stábot többek között a tájékoztatónak helyt adó BME kutatóiból, mérnökeiből remélik felállítani.

A tervek szerint a vállalat a riválisokénál kisebb szervezetben üzemel majd, de „több száz főt” akarnak foglalkoztatni. Összehasonlításul: a meglévő mobilszolgáltatók hazai alkalmazottainak száma ezer fő fölött van. Schmidt utalt arra is, hogy bizonyos szolgáltatásokat külső partnerektől vesz majd igénybe az MPVI. Az IT café kérdésére a vezető elmondta: a mobilszolgáltató és a szolgáltatások márkaneve nem MPVI lesz. „Erről a márkaépítés során fogunk dönteni. Vannak ötleteink, de ezeket egyelőre nem osztjuk meg a nyilvánossággal” – fogalmazott.

A formálódó állami mobilszolgáltatónak először roamingszolgáltatói szerződést kell kötnie a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését. A rendezvényen kiderült: egyelőre csak kapcsolatfelvétel történt, a tárgyalások megkezdése később várható.

Ezzel egyidejűleg ugyanakkor hozzá kell fognia a cégnek saját hálózata építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kell biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. Szakértők a saját hálózat kiépítésének költségeit az első években alsó hangon évi 100 milliárd forintra becsülik.

Bizonytalansági faktor

Az új mobilszolgáltató építkezését megakaszthatja, hogy a frekvenciaaukciót lezáró jogerős, másodfokú határozatot mindhárom már működő mobilszolgáltató megtámadta a bíróság előtt. Az ezt egyedüliként hivatalosan is bejelentő Magyar Telekom a Fővárosi Törvényszéktől az árverést lezáró jogerős határozat hatályon kívül helyezését kérte. Az operátorok végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet is benyújtottak, ami azt jelenti, hogy a bíróság az eljárás lezárultáig elrendelheti a negyedik mobilszolgáltató tevékenységének felfüggesztését.

Azóta történt

Előzmények