A Mozilla saját tesztje szerint nagyon jó a Firefox

A Mozilla tegnapelőtt egy új, a böngészőkhöz kialakított teljesítménymérőt (benchmark) jelentett be, mely a kifejtett célok szerint „reálisabb” képet ad a böngésző működéséről.

Az ingyenes és nyílt forrású Kraken nevű szolgáltatás, mely főként a JavaScript mérésére szolgál, a hivatalos blog szerint a hasonló mérőeszközökkel szemben sokkal pontosabban méri fel a „valódi terheléseknek kitett” böngészők teljesítményét. A fejlesztők vezetője, Robert Sayre ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy mindez csak a kezdet, a következő hetekben és hónapokban folyamatosan fejlesztik a megoldást, hogy minél hitelesebbé és sokoldalúbbá váljék. A Mozilla szakemberei ezzel nyílt versenybe szálltak a Google, illetve a SunSpider hasonló tesztelő megoldásával.

A bejelentésre és az új szolgáltatásra kissé cinikusan nézve, elkerülhetetlen (és természetesen cáfolásra váró) a megállapítás, hogy úgy tűnik, mivel a már létező mérések nem igazolták a Firefox azon fölényét, melyet a Mozillánál látni szerettek volna, így készítettek egy olyat, ahol az elvárt eredményeket kapták.

A benchmarkot kipróbálni szándékozóknak felhívjuk a figyelmét, hogy a mérés idő- és teljesítményigényes, aktív böngészés közben nem érdemes elindítani.

Azóta történt

Előzmények