Itt az új Firefox: videófeliratok és malware-védelem

Biztonságban többet nyújt

A 31-es verziószámot viselő Firefox-kiadás elsősorban biztonsági szolgáltatásokban nyújt többet az elődjeinél. A szülői felügyelet hatékony kiterjesztésében segít, hogy a böngésző immáron támogatja a „Prefer:Safe” fejlécek használatát. Amennyiben a program Windows, illetve Mac OS alatt szülői felügyelet üzemmódban (Parental Control) fut, a Firefox automatikusan „Prefer:Safe” fejlécet küld a weboldalak számára, ezzel jelezve, hogy a monitor előtt egy fiatal szörföl a weben. A webhelynek figyelnie kell a headert, így a működése elsősorban a weboldal üzemeltetői kénye-kedvére van bízva. Ebben a tekintetben hasonló a működés, mint a „Do not track” – „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” rendszer használatakor. Biztató jel, hogy a Firefox mellett az Internet Explorer is támogatja ezt a rendszert. A rendszerről részletesen a következő blogbejegyzésben lehet olvasni. A szabványosítási folyamatot az IETF-nél lehet nyomon követni.

Az általános felhasználás során gyakran töltenek le a felhasználók fájlokat. E folyamat biztonsága most növekedett azáltal, hogy ez a Firefox verzió ellenőrzi a letöltött fájlokat, hogy nem tartalmaznak-e valami veszélyes tartalmat. Itt nem a vírusirtók által használt szignatúra vagy heurisztikus alapú keresésre kell gondolni, hanem a Google által 2012-ben elérhetővé tett Safe Browsing API használatáról. A funkciót leíró dokumentáció szerint az API nem dokumentált, ennek ellenére a Google nem gördít akadályt a használata elé. A rendszer az ajánló URL, letöltési név, SHA-256, tanúsítvány és egyéb információk alapján próbálja felismerni az ártó szándékú fájlokat. A Safe Browsing API előző verzióját, amelyet csak webhelyek blokkolására lehet használni, már a Firefox 2.0-s verziója is használta.

A felszín alatt változott a tanúsítványok ellenőrzésének módja is. A Firefoxban használ NSS kriptográfiai könyvtárkészlet tanúsítvány-ellenőrzésre szolgáló modulját teljesen újraírták C++ nyelven. Ennek hossza jelenleg 4167 sor C++ forráskód, míg a régebbi modul 81 865 sornyi volt. A jelentős különbség annak tudható be, hogy az eredetit Java forráskódból automatikusan alakították át C nyelvre. A mozilla::pkix néven elérhető libPKIX könyvtára immáron a sok más programban is használt NSS modul része. A fejlesztés részleteiről további információ ebben a blogbejegyzésben található.

A Firefoxszal szörfözők számára észrevehető újdonság lehet az új lap oldalon megjelenő keresőmező. A megjelenéssel kapcsolatban újdonság az OpenType MATH tábla részleges támogatása (6.3.6 fejezet). További részletek a matematikai fontok hivatalos dokumentumában és a MathML Torture Test tesztjeiben.

Windowst futtató számítógépeken a .ogg és a .pdf fájlok automatikusan Firefoxszal nyílnak meg, amennyiben más, megjelenítésre alkalmas program nincs telepítve a rendszerre.

A Firefox most már alkalmas WebVTT időzített szövegmegjelenítésre a <track> elemek segítségével, például <video> elemeknél, így képaláírásokat létrehozva videókhoz.

Megjelent a CSS változók használatának lehetősége, erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

Újra itt az ESR

A Firefox és a Thunderbird új verziója alapjául szolgál a következő 6 kiadás ESR verzióinak is, így a Firefox és a Thunderbird ESR verzióit használóinak a mostani, illetve a hat hét múlva esedékes következő verzió után el kell szánniuk magukat az új ESR verzióra történő frissítésére. Ennek megfelelően az áttérést az elkövetkező 12 héten belül érdemes meglépni.

Mozilla

Az ESR verzióról ez a cikk szolgáltat részletesebb leírást.

További újdonság

  • CAPS infrastruktúra webhelyhez kötött meghatározásának eltávolítása

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak meg.

Általános újdonságok a mobil verzióban

  • alapvetően az asztali verzió újdonságai jelennek meg a mobil verzióban (kivéve az új lapon megjelenő keresés mezőt, a Prefer:Safe-et, és a malware-védelmet)
  • kezdőképernyőn átrendezhető panelek
  • szinkronizált lapok frissítése igény szerint
  • Firefox Hub APIs (további részletek, bemutatók)

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR verziójának letölthető innen: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/all/

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird letölthető új verziójában; megjelent a hibajavítások listája és a közzétett biztonsági hirdetmények.

A SeaMonkey 2.26.1-es aktuális verziója innen érhető el.

A következő verziók újdonságai

 

Azóta történt

  • A Firefox új trükköket tanult

    Az inkrementális fejlesztés eredményeként új HTTP gyorsítótár szolgálja a böngészés gyorsaságát, és biztonság növelése érdekében a böngésző a webhelyek tanúsítványait a megadott hitelesítésszolgáltató tanúsítványához rendelheti.

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?