A Mozilla ritkábban frissülő Firefoxot ad ki a vállalkozások számára

A Mozilla a vállalati felhasználók által benyújtott panaszokra válaszul bejelentette, hogy az üzleti szféra számára egy alternatív, a nemrég bevezetett kiadási rendszertől eltérő, lassabb ritmusú megjelenési metódust vezetnek be.

Hirdetés

Ahogy arról az IT café is többször beszámolt, a Mozilla áprilisban vezette be új fejlesztési modelljét, ahol a Chrome-éhoz hasonló csatornákban jelennek meg a különféle verziók, és az ütemezésből következően a korábbiakhoz képest sokkal gyorsabban, 18 hetente jelennek meg az új végleges változatok. Erre a modellre, melyben egyébként az egyes verziók sokkal kevesebb újdonságot tartalmaznak, mind a korábbi fejlesztési projektekben, az üzleti szférából sok panasz érkezett, mivel a cégek rendszergazdáinak egyrészt túl gyors a kiadási ütem, emellett nem tartották kielégítőnek a biztonsági frissítések rendszerét sem. A helyzetet csak tovább rontotta, hogy Asa Dotzler, a Mozilla egyik vezetője elhárította ezeket a kifogásokat, mondván, nem igazán érdekli őket az üzleti szféra, ők a magánfelhasználók elégedettségét szeretnék elérni.

A cégvezetés azonban másként vélekedik, és igyekeznek valamiféle módon kiszolgálni a vállalkozásokat is: bejelentették, hogy e felhasználóik számára kiadnak egy speciális változatot (Extended Support Release – ESR), amely 7 frissítési cikluson át, 42 hétig lesz támogatott, vagyis az üzleti felhasználóknak csak 42 hetente kell frissíteniük.

firefox esr

A tervek szerint az első ESR a Firefox 8-cal vagy a 9-cel érkezik. A Mozilla ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy az ESR sokat segít majd a lassabb frissítéssel a rendszergazdáknak, ám a módszerből fakad, hogy sokkal nagyobb eséllyel maradnak benne hibák, mivel nem megy végig a felhasználói változatok tesztelésén.

Azóta történt

Előzmények