Öt év haladékot kap a Windows 7 és a Vista

Windows 7 logóAnélkül, hogy a változást bejelentette volna, a Microsoft meghosszabbította a fogyasztói Windows-verziók terméktámogatási életciklusát. A vállalat által csendben bevezetett új szabályok szerint ezekhez ugyanúgy tíz évig biztosítanak biztonsági frissítéseket, mint az üzleti kiadásokhoz.

A szoftvercég korábbi támogatási gyakorlata szerint minden termékhez – akár üzleti, akár otthoni felhasználásra szánják – jár ún. általános vagy alaptámogatás a kiadástól számított 5 évig. Ez alkalomszerűen díjtalan segítségnyújtást és fizetett támogatást, a biztonsági frissítéseket és a nem biztonsági jellegű egyéb javítások igénylését foglalja magába. A fogyasztói Windows-kiadásokhoz esetében ennek lejártával véget ért a termék életciklusa, míg az üzleti termékek további 5 évig ún. bővített támogatásra jogosultak. Ebben az időszakban a biztonsági javítások változatlanul ingyenesek, de a nem biztonsági jellegű frissítéseket már csak azoknak a vállalatoknak járnak, amelyek erre a célra szerződést kötöttek a Microsofttal.

A ZDNet egyik bloggere tegnap felfedezte: a vállalat terméktámogatási oldala frissült, és mostantól a Windows Vista és a Windows 7 otthoni verziói is megkapják a bővített támogatást. Míg a korábbi rendszerben a Vista támogatása bő másfél hónap múlva, 2012. április 10-én véget ért volna, most 2017. április 11-ig haladékot kapott a rendszer, a Windows 7 fogyasztói verziója pedig 2015. január 13-a helyett 2020. január 14-ig lesz biztonsággal használható.

A Microsoft később hivatalosan is megerősítette a termékéletciklus-szabályok változását. Mint közölték: a felhasználói élmény egységesítése érdekében a Windows összes asztali kiadása esetében azonos terméktámogatási politikát alkalmaz a jövőben a cég, így minden termékhez – beleértve az OEM-, fogyasztói és üzleti kiadásokat – egyaránt 5 év általános és további 5 év bővített támogatás jár abban az esetben, ha azokra az elérhető legfrissebb szervizcsomag telepítve van.

Nem ez az első alkalom, hogy a vállalat meghosszabbította egy terméke életciklusát. A Windows XP esetében egyrészt az általános támogatási időszakot két évvel, 2009-ig kitolták, majd bejelentették, hogy az otthoni kiadás felhasználói számára is biztosítani fogják a meghosszabbított támogatást, így a rendszerhez egészen 2014 áprilisáig járnak ingyenes biztonsági frissítések. E 2007-es lépés azonban egyedi volt, nem hozott általános érvényű változást a terméktámogatási irányelvekben.

Az új szabályok szerint az idén nyárra-őszre várt Windows 8 otthoni kiadásai várhatóan 2023-ig lesznek támogatottak.

Azóta történt

Előzmények