Ne temesd a Windows XP-t!

Nem kell aggódniuk a Windows XP-t használók millióinak amiatt, hogy operációs rendszerüket a Vista jövő hétre időzített bemutatóját követően gyorsan nyugdíjazni fogja a Microsoft. A szoftvercég ugyanis bejelentette, hogy – története során először – otthoni felhasználóknak készült termékei esetében is biztosít ún. meghosszabbított támogatást. A mostani döntés a Windows XP Home Edition és a Windows XP Media Center Edition verziókat érinti, ezekhez a bevett támogatási ciklus lejárta, 2009 áprilisa után újabb öt évig ad ki ingyenes biztonsági frissítéseket a Microsoft – ezzel a két termék a Professional változattal kerül egy támogatási kalapba.

A vállalat támogatási gyakorlata szerint minden termékhez – akár üzleti, akár otthoni felhasználásra szánják – jár ún. alaptámogatás a kiadástól számított 5 évig. Ez alkalomszerűen díjtalan segítségnyújtást és fizetett támogatást, a biztonsági frissítéseket és a nem biztonsági jellegű egyéb javítások igénylését foglalja magába. A Windows XP Home és Media Center Edition esetében az alaptámogatás időszakát a Vista megjelenése utáni két évre meghosszabbították, így az 2009-ben jár le. Ezt követően a régi irányelv szerint a felhasználók csak az internetes tudásbázist használva, önkiszolgáló módon juthattak volna támogatáshoz és biztonsági frissítéseket sem kaptak volna.

„Az ügyfeleink visszajelzései alapján beláttuk, hogy nem lenne következetes magatartás, ha a Windows XP Professionalhoz készítenénk biztonsági frissítéseket, az XP Home-hoz és az XP Media Centerhez pedig nem” – indokolta a döntés a CNET News.com-nak a cég szóvivője, hozzátéve, hogy most gondolkodnak azon, hogy hasonló megfontolásokból az összes otthoni operációs rendszerre kiterjesszék ezt az irányelv-módosítást.

A meghosszabbított támogatás az ingyenes biztonsági frissítések mellett fizetős segítségnyújtást foglal magába, az egyéb gyorsjavításokért azonban – ha az ügyfél ezeket igényli – fizetni kell.

Azóta történt

Előzmények