A Microsoft szerint egymást gyilkolják a tartalmakért az AI érdekében

Satya Nadella vezérigazgató szerint öldöklő verseny folyik a tech óriások között a tartalmakért, hogy azok alapján tréningezhessenek AI-modelleket. Nadella arra panaszkodik, hogy a Google a keresőjének dominanciája miatt AI-versenyelőnyben van. Folytatódott a Google és az USA pere.

Tovább folytatódtak a meghallgatások az USA Google elleni trösztellenes pere során – ez állítólag az internet jövőjét is eldöntheti. Megszólalt Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója is, aki szerint a tech óriások egymást gyilkolják a tartalmakért, ezekből ugyanis rengeteg kell az AI tréningezéséhez.

Panaszt tett arra vonatkozóan, hogy a Google AI-előnyben van a keresőjének dominanciája miatt, továbbá sérelmezni, hogy a Google elzár tartalmakat drága és exkluzív megállapodásokkal, amiket a kiadókkal köt.

Nadella szerint az AI-építéshez szerverek és adatok kellenek, utóbbiak révén tanítják a szoftvert. A szerverekkel nincs gondjuk, boldogan öntik bele a pénzt, de szerinte gondot okoz, hogy más cégek elzárják a tartalmakat a nagy tartalomgyártókkal kötött, exkluzív megállapodásokkal. Állítása szerint amikor a kiadókkal találkozik, közlik vele, hogy exkluzív megállapodásuk van a Google felé, esetleg nekik is meg kell adniuk azt az árat.

Elutasította a Binget az Apple

Nadella elmondta, hogy igyekeztek elérni, hogy a Bing legyen az alapértelmezett kereső az Apple mobilokon, de az Apple elutasította őket. A Google ügyvédje erre azzal reagált, hogy többször volt rá példa, hogy gépeken és mobilokon alapértelmezetté vált a Microsoft, a felhasználók mégis tömegével kerülték meg, hogy a Google-t használhassák inkább. Szerinte a Microsoft stratégiai hibák sorozata miatt nem tudta népszerűvé tenni a Binget, például nem fogta fel a mobilos forradalom indulását, és nem költött időben eleget szerverekre és mérnökökre. Hozzátette: amikor mobilon valahol alapértelmezett lett a Microsoft (BlackBerry, Nokia), akkor is azonnal Google-re cserélte a legtöbb vásárló. Nadella elismerte, hogy bár a windowsos laptopokon a Bing az alapértelmezett kereső, a piaci részesedésük 20 százalék alatti, amikor pedig valaki felkel reggel, fogmosás után a Google-ön keres.


[+]

A bíró egyelőre a Google oldalán állhat, azt kérdezte ugyanis Nadellától: miért váltott volna az Apple a Bingre, ha annak a minősége gyengébb? A Google sokszor érvelt azzal, hogy azért használja mindenki, mert jobb minőséget garantál (nem pedig versenyellenes gyakorlatok miatt).

Érdekesség, hogy a Microsoft 2001-es, trösztellenes megállapodása nyitott utat az olyan cégeknek, mint a Google, a két fél pedig már nem csak böngészők, keresők, e-mailek és egyebek terén rivalizál, hanem az AI-iparban is.

Utóbbiban egyre nagyobb a harc, amit jól jelez, hogy az AI-chipekre és a felhőre, GPU-kra való tekintettel a francia versenyhatóság a napokban megszállta az NVIDIA-t, versenyellenes gyakorlatok vádjával tartottak razziát a piacon domináns óriással szemben. Az EB ugyanakkor jelezte, az EU-s trösztellenes hatóság nem indított formális vizsgálatot.

Azóta történt

Előzmények