Ilyen lesz a hétköznapi számítástechnika 2019-ben

A Microsoft különféle részlegeinek éves bemutatója, a TechFest után a cég üzleti divíziójának elnöke, Stephen Elop a február 27-én tartott Wharton Business Technology konferencián is a résztvevők elé tárta, hogy milyennek képzeli vállalata a digitális világot tíz év múlva.

A bemutatókat a Microsoft Office Labs szakemberei készítették 2019 címmel. A bizonyos elemeikben még sci-finek tekinthető projektek (legalábbis ha széles körű elterjedésükre gondolunk) pontosan visszaigazolják Bill Gates sokat emlegetett vízióit a számítástechnika jövőjéről: érintőképernyő, ameddig a szem ellát.

A Microsoft nemrég visszavonult vezetője gyakorlatilag egy területen várja az áttörést és a paradigmatikus váltást: véleménye szerint az interfészek robbanásszerű átalakulása és fejlődése határozza meg a következő évtizedet, évtizedeket. A videókon látható koncepciók egyben közösek: olyan, a hétköznapi életben és a munkahelyeken használt új megoldásokat mutatnak be, melyeknél az input és az output eszközök már nem a képernyő-billentyűzet párosra épülnek. Képernyők változatos sokaságát láthatjuk a digitális újságtól a plasztikkártyáig, s mindegyik kijelző egyben kezelőfelület is.

E technológiák alapjai minden esetben rendelkezésre állnak már, sőt; a kérdés tömeges elterjedésük időpontja. Ugyanakkor persze óvatlanság lenne azt mondani, hogy végképp eltűnik az egér és a billentyűzet, hiszen világos, hogy az itt látható eszközök nem általános célú számítógépek, hanem célhardverek és -szoftverek kombinációi. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy ha beválik a jövendölés – s miért ne, hiszen azok „jósolnak”, akik „készítik a jövőt” –, akkor már nem az asztali számítógép lesz az IT-ipar legfontosabb eltartója.

Azóta történt

  • Bemutatkozott a Windows 7 érintőképernyős technológiája

    A fejlesztők részletesen ismertették a technológia lehetőségeit és képességeit, s elindult a Windows Touch Logo program is.

  • 1983. március 29.

    Az Egyesült Államokban megjelent a noteszgépek egyik úttörője, a TRS-80 Model 100. Az 1100–1400 dollárba kerülő gépnek 240×64 pixeles kijelzője volt, négy AA elemmel 18 órán át működött, beépített adattárolója nem volt, extraként külső 5,25-ös floppymeghajtót lehetett kapni hozzá. A legenda szerint ez volt az utolsó gép, aminek a szoftverének elkészítésében Bill Gates maga is részt vett, mielőtt elindította saját vállalkozását.

  • 1998. április 20.

    A CNN hírtelevízió legendássá vált műsorában Bill Gates élőben mutatja be a cég új operációs rendszerének, a Windows 98-nak tesztváltozatát, ám a program az úgynevezett „kékhalált” produkálva összeomlott.

Előzmények