A Microsoft újabb internetes húzása

Hirdetés


A Silverlight bevezetése csak a kezdet volt, úgy tűnik, a Microsoft tovább nyomul az internetes piacon – lásd például a legutóbbi hírt a cég történetének eddigi legnagyobb felvásárlásáról –, hiszen tegnap a Silverlight platformjára építve egy új szolgáltatás alfa-verziója indult el, a Popfly.

A vállalkozás, alapelveit tekintve, roppant hasonló a Yahoo Pipe elnevezésű projektjéhez, melyet februárban a bevezetés napján le kellett állítani, ugyanis olyan népszerűnek bizonyult, hogy a Yahoo gépparkja nem bírta el a terhelést. A Popfly segíti a felhasználókat, hogy könnyedén, különösebb szakmai hozzáértés nélkül – s ez itt a lényeg – készítsenek és használjanak mashupokat, gadgeteket, weboldalakat, s még számos más lehetőséget is kínál. Dan Fernandez, a Visual Studio Express vezető projektmenedzsere, a Popfly egyik gazdája szerint természetes kívánság vagy szükséglet, hogy az emberek saját online alkalmazásokat szeretnének készíteni, de ez manapság még elég bonyolult, ezért a cégnek az a célja, hogy mindezt lehetővé tegyék a különösebb szakmai felkészültséggel nem rendelkezők részére is.

A Popfly használata úgynevezett „block”-okra épül, s a jelen változatában – folynak az egyeztetések még más társaságokkal is – a Popfly 40 blockot kínál, melyek többek között a Flickr, a Windows Live Spaces, a Virtual Earth tartalmaira támaszkodnak, s a gyakorlatban az Office Live Web Designer használatával, WYSIWYG-módszerrel munkálkodhatnak majd a felhasználók. A Popfly másik újítása még, hogy közösségi oldalként is működik (Popfly Space), tehát a tartalommegosztásnak, kommentelésnek és értékelésnek is terepet biztosítanak.

A Popfly a windowsos Internet Explorerrel és Firefoxszal, illetve a Macen futó Firefoxszal kompatibilis, a vállalat 25 megabájt tárhelyet biztosít a felhasználóknak. A jelenlegi állapotban, az alfa-verzió esetében egyelőre még nem használhatja bárki a szolgáltatást, meghívásos alapon működik (a popfly.com címről bejelentkezés után a popfly.ms címre érkezünk – ezzel kapcsolatban blogbejegyzések hívták fel a figyelmet arra, hogy a .ms hivatalosan egy brit territórium, Montserrat doménje, ám ez a végződés szabadon megvásárolható, mindössze 180 dollárt kérnek érte), de a honlapon bő ismertetőt kaphatunk a lehetőségekről, s igen tanulságos felkeresni a fejlesztőcsapat tagjainak blogoldalait is.

Azóta történt

Előzmények