Fáj a Microsoftnak a netbookok sikere

Christopher Liddell
Christopher Liddell

Még sosem volt arra példa a Microsoft 23 évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta, hogy a vállalat árbevétele az egy évvel korábbinál alacsonyabb lett volna: most ennek is eljött az ideje. A márciussal véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a gazdasági válság mellett az olcsó Windowsokkal szállított netbookok népszerűsége is amortizálta a forgalmat. A jelentés publikálást követően mégis felfelé indult a szoftvercég részvényárfolyama, mert a piac értékelte a hatékony költségcsökkentést és annak a bejelentését, hogy a Windows 7 fejlesztése terv szerint halad.

A Reuters azt írja, hogy a Microsoft ezúttal sem tett közzé konkrét prognózist a jelenlegi trimeszterre vonatkozóan, de általában nem volt hurráoptimista. A vezetők szerint a személyi számítógépek piaca még legalább egy negyedéven át gyenge marad. „Szeretnénk azt hinni, hogy a fellendülés rövid időn belül és fájdalommentesen megindul, de sajnos úgy látjuk, inkább lassú és fokozatos lesz” – idézi a hírügynökség Chris Liddell pénzügyi vezérigazgatót, aki szerint március végén még semmi nem utalt arra, hogy az ipar elérte volna a mélypontot. Ezzel a menedzser Paul Otellini Intel-vezér múlt heti, azóta sokat idézett optimista helyzetértékelésére reagált, mely szerint az első negyedévben a PC-piac megérkezett a hullámvölgy fenekére. Otellini szavait mások is kétkedve fogadták.

A Microsoft árbevétele az egy évvel korábbi adathoz képest 6 százalékkal, 13,65 milliárd dollárra csökkent, a profit pedig meredek, 32 százalékos zuhanás után 2,98 milliárd dolláron állapodott meg. A Wall Street átlagosan félmilliárddal nagyobb forgalmat várt.

A legnagyobb forgalomcsökkenést a PC-s operációs rendszereket fejlesztő üzletág szenvedte el: itt az árbevétel 16 százalékkal, 3,4 milliárd dollárra esett vissza, de az internetes divíziónál is két számjegyű, 14 százalékos volt a mínusz. A Windows-biznisz ilyen mértékű zsugorodását a PC-k iránti kereslet lanyhulása önmagában nem indokolta volna. A piackutatók szerint a számítógéppiac 7-8 százalékot fogyott a márciussal zárult trimeszterben, a Windows-eladások értékének meredekebb csökkenése a többnyire diszkontáron adott Windows XP Home-mal árult netbookok számlájára is írható. Ennek jele, hogy az egyik fontos mutató, az ún. „OEM premium mix” – azaz a PC-gyártók által előtelepítésre vásárolt prémium licencek (Vista Home Premium, Business, Ultimate, XP Professional) aránya a teljes Windows-forgalomból – 76 százalékról 62-re zuhant.

A Microsoft egyben azt is közölte, hogy az ütemtervnek megfelelően halad az új Windows-generáció, a Windows 7 fejlesztése és tesztelése. A rendszer első bétája januárban jelent meg (az erről készült részletes bemutatónkat lásd itt), és a vállalat úgy látja, semmi akadálya annak, hogy a végleges verzió a 2010-es pénzügyi évben piacra kerüljön. Ez a Microsoft üzleti naptára szerint júliusban kezdődik, ilyen korai premierre azonban aligha kell számítani: a várakozások szerint az új operációs rendszer október-november táján válik elérhetővé.

Azóta történt

Előzmények