Rekordmennyiségű lyukat töm be a Microsoft

Az e havi „foltozó keddre” 14 biztonsági rés javítását tervezte be a Microsoft, ami házi rekordnak számít. Amint az ismert: a cég 2004 eleje óta minden hónap második keddjén teszi elérhetővé a termékei biztonsági hibáit befoltozó javítócsomagokat, míg a megelőző héten a felhasználók tájékoztatása végett közli, hogy milyen javítások várhatók.

A tegnap publikált előzetes értesítő szerint augusztusra 14 biztonsági hiba és összesen 34 patch jut majd. A befoltozandó hibák közül nyolc kritikus, hat pedig fontos besorolást kapott, egyelőre azonban ennél többet nem tudni róluk. Az érintett termékek között van a Windows összes támogatott változata, az Office, az Internet Explorer és a Silverlight.

Tizennégy biztonsági hibát korábban sosem orvosolt még a Microsoft a havi frissítési ciklus hat évvel ezelőtti bevezetése óta, az eddigi „csúcs” 13 volt. Arra azonban már volt példa – legutóbb idén júniusban –, hogy 34 egyedi patchet adtak ki. A nyolc kritikus besorolású sebezhetőség ugyancsak nem példa nélküli, 2009 októberében is ennyit „kezelt” a vállalat.

Ahogy a parancsikon-sebezhetőséget befoltozó rendkívüli patch, úgy a mostani javítások sem érkeznek már meg a Windows XP SP2 változatát futtató számítógépekre, mivel az operációs rendszer e kiadásának terméktámogatási életciklusa július közepén véget ért. Emiatt a Microsoft már azt sem közli, hogy a még támogatott kiadásokban felfedezett és befoltozásra kerülő sebezhetőségek a régi verzióban is megtalálhatók-e.

Azóta történt

Előzmények