Újabb zombihálózatot számolt fel a Microsoft

Néhány nappal az után, hogy a Microsoft bejelentette, hogy a szakemberei segítségével felszámolt Rustock botnet ügye már a bíróság előtt van, a cég hivatalos blogjában Richard Domingues Boscovich, a vállalat kiberbűnözés elleni csoportjának jogásza közölte, hogy az „Operation b79” fedőnevű akció során sikerült kiiktatniuk egy másik, a Kelihos néven ismert zombihálózatot is.

Ez a botnet ugyan jóval kisebb méretű, mint a Rustock, de a 41 ezer fertőzött számítógép így is napi 3,8 milliárd spam küldésére volt alkalmas. Ami viszont különösen értékessé teszi az akciót, az az, hogy a fertőzött gépek megtisztítását már elkezdő Microsoft ilyen akció során először találta meg a hálózat vélt üzemeltetőjét, aki ellen eljárást is kezdeményeztek. A panasz megnevezi Dominique Alexander Piattit, a cz.cc tulajdonosát, illetve egy doménkereskedelemmel foglalkozó cseh céget, a dotFREE Group SRO-t, akik a Microsoft állítása szerint aldomének létrehozása után aktív szerepet vállaltak a Kelihos működtetésében. Rajtuk kívül még 22 alperest jelölnek meg, ám az ő személyazonosságukat nem sikerült még megállapítani.

Ugyanakkor a múlt héten benyújtottak egy kérelmet is a bíróságra, hogy a rendszerben a már ismert kapcsolatokat meg tudják szakítani, vagyis a további károkozás megelőzése érdekében le tudják választani a botnetről a fertőzött számítógépeket. Boscovich azt is leírja, hogy a hálózat felszámolása mellett céljuk az is, hogy a doménregisztráció hiányosságaira felhívják a figyelmet, mivel az elégtelen szabályozás és ellenőrzés megkönnyíti a botnetek kiépítését.

Azóta történt

Előzmények