Baki: blokkolta a Google-t a Microsoft vírusirtója

A Microsoft vírusirtó szoftvereihez kedden kiadott adatbázis-frissítésbe egy kínos hiba került: a világ egyik leglátogatottabb oldalát, a Google.com-ot fertőzöttnek minősítették. Ezért azok a felhasználók, akiknél az ingyenes Secuirty Essentials vagy az üzleti szektorba szánt Forefront antivírus telepítve volt, Internet Explorer alól nem érték el a keresőt. Náluk a védelem egy figyelmeztetést dobott fel: a cím rosszindulatú kódot tartalmaz (JS/Blacole.BW), és ezért blokkolta a hozzáférést. A beszámolók szerint más böngészők alól elérhető maradt a Google oldala és szolgáltatása, noha a Firefoxnál riasztás jelent meg a keresések indításakor.

A Microsoft Technet terméktámogatási fórumán azonnal sorjázni kezdtek a bejelentések, melyekre válaszul a vállalat négy órával a kiadását követően frissítette a vírusdefiníciós fájlt. Az új (1.119.1988.0-s vagy annál újabb verziószámú) állomány már nem jelölte fertőzöttnek az oldalt. Egyébként nem ez az első eset, hogy a redmondi vírusirtó tévedésből szankcionálja a Google termékeit: tavaly szeptemberben a Chrome böngésző akadt fenn a vírusirtó védelmén, mely több ezer gépről annak rendje és módja szerint automatikusan el is távolította a browsert.

Hasonló hibák nap mint nap előfordulnak a több millió vírusdefiníciós bejegyzéssel dolgozó vírusirtó programoknál. A mostani eset – melyért a Microsoft egyébként elnézést kért a felhasználóktól – nem okozott komoly galibát, a súlyosabb téves riasztások azok, amelyek rendszerfájlokat tiltanak le és ezzel az operációs rendszer működését veszélyeztetik vagy éppen blokkolják.

Azóta történt

Előzmények