A Microsoft közzétette az MS-DOS és a Word for Windows forráskódját

A Microsoft hivatalos blogjában jelentette be ma Roy Levin a kutatói csapat nevében, hogy a számítástechnikai legértékesebb emlékeinek megőrzésében kiemelt szerepet játszó Computer History Museum segítségével megosztják a nyilvánossággal az MS-DOS és a Word for Windows, a vállalat történetének két kiemelkedő sikerterméke forráskódját – legalábbis a korai változatokét: az 1982-es MS-DOS 1.1-et, illetve az 1983-as 2.0-t.

A két szoftver 1980-as években futott be nagy karriert. Különösen a DOS vált ikonikussá, mivel Bill Gates ezzel, az IBM részére készített programmal indította meg a Microsoftot felfelé – saját gyártásban PC-DOS néven, majd később licencelve MS-DOS néven kínálták.

A lemezes operációs rendszerre tervezték meg aztán az 1983-ban megjelent Word szövegszerkesztőt, melynek a Word for Windows változata 1989-ben jelent meg.

A forráskódok a Computer History Museum honlapjáról tölthetőek le – e hír írásának időpontjában nem voltak elérhetőek, valószínűleg a friss közlemény következtében feltámadt nagy érdeklődésnek köszönhető a túlterhelés.

Azóta történt

  • DOS-on íródik a Trónok Harca

    George R.R Martin egy amerikai talkshow-ban beszélt arról, hogy két számítógépet használ, és a munkára befogott darab bizony még mindig DOS-t futtat, internetkapcsolat nélkül.

Előzmények

  • Nagy pofont osztott ki a Microsoft – de maga is belefutott

    Azt nem lehet kárhoztatni, hogy a Microsoft egy tolvaj alkalmazottja után nyomozott, ám a vizsgálat módja problémás, így a cég igyekszik megoldást találni.

  • Nem maradnak védtelenül az ATM-eken futó XP-k

    A beágyazott operációs rendszerrel működő automatákon nem kell azonnal 8.1-re váltani, még évekig élvezhetjük a terméktámogatás előnyeit.

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.