DOS-on íródik a Trónok Harca

Amióta az HBO sorozatot készített az addig valamiért méltatlanul kevesek által ismert Trónok Harca könyvekből, a kötetekkel együtt a kissé különc figurának számító szerző, George R.R. Martin is a figyelem középpontjába került – pedig amint az a vele készült interjúkból kiderül, jobbára próbálja kerülni a nagy nyilvános szerepléseket. A filmsorozat azonban mára az egyik legnépszerűbb műsorrá nőtte ki magát, az író pedig fel-felbukkan egy magazinban vagy eleget tesz valamelyik talkshow meghívásának. Legutóbb a Conanben mesélt arról, milyen számítógépet használ.

Kiderült, hogy Martinnak két számítógépe van otthon. Egyik egy modernebb darab, amin böngészni, levelezni, adóbevallást elkészíteni szokott, a másik viszont egy specifikációit tekintve nem részletezett, sokkal régebbi masina. Ez utóbbin DOS 4.0 fut, internetkapcsolat természetesen nincs, a szövegszerkesztő pedig a WordStar 4.0, ami sokaknak valószínűleg egyáltalán nem ismerős. Nem meglepő, hiszen a program a '80-as évek közepén jelent meg.

Az író szerint a WordStar tökéletesen kielégíti a szövegszerkesztőkkel szemben támasztott igényeit, és szerencsére semmit nem tud, amit modern utódjai igen, például helyesírás-ellenőrzést, vagy automatikus javítást. “Nem akarok nagybetűt. Ha azt akartam volna, akkor azt írtam volna. Tudom, hogy kell használni a Shift billentyűt.”

Azóta történt

Előzmények