Bill Gates levelét megírta, ma délután pedig élőben szól a világhoz

Az aktív üzleti élettől nyáron visszavonuló Bill Gates a héten – mondhatni – bemutatót tartott abból, hogy milyen tevékenységre számíthatunk tőle a jövőben. A világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb embere először a Microsoft által támogatott, az európai kormányzati vezetők számára Berlinben tartott fórumon (Government Leaders Forum – GLF) propagálta a cég e-kormányzati megoldásait, s az esemény kapcsán egy nyílt levelet is intézett – remélhetőleg nem csak (ahogy a sajtóközlemény állítja) – ügyfeleikhez és partnereikhez.

E levelet súlyos, érdekes megállapításokkal kezdi, amikor arról beszél, hogy az információs társadalomban a gazdaságilag hátrányos helyzetű régiók fiataljai a modern technológiának köszönhetően sokkal nagyobb esélyt kapnak a kiemelkedésre, mint korábban – habár, teszi hozzá, a gazdag társadalomban felnövők esélye azért, ha csökken is, megmarad; ám: „Egy Kínában, Indiában vagy szinte bármelyik más feltörekvő gazdaságban élő magasan képzett fiatal kilátásai hamarosan, sőt, esetleg már most jobbak lesznek, mint egy Európában vagy az Egyesült Államokban élő szakképzetlen fiatal kilátásai.”

Gates ezek után arról ír, hogy a sikeresség titka ma már az egész világon az információs és kommunikációs technológiába történő befektetés, illetve „Még nagyobb versenyelőny származhat abból, ha az oktatásba történő befektetés révén javítjuk a munkaerő képességeit. Az egyre inkább globalizálódó gazdaságban a tudás és a képességek különböztetik meg egymástól a nemzeteket, csakúgy, mint az egyéneket.”

Ezek után – kissé vicces módon – saját egyetemi pályafutását idézi fel, hogy az oktatási lehetőségek bővülését jellemezze: „Amikor közel 35 évvel ezelőtt jelentkeztem a Harvard Egyetemre, részben az is vonzott, hogy lehetőségem lesz hallgatni Nobel-díjas tudósok, valamint a Harvard briliáns tanári kara más tagjainak nagyszerű előadásait. Ma az egyetemek online előadásokat, szemináriumokat, vizsgákat és képesítéseket kínálnak a világ bármely részén élő diákoknak.” Majd a szoftver – illetve ebben a szövegösszefüggésben: A Szoftver – himnusza következik: „A Microsoftnál látom, hogy a szoftver csodája miként segít milliókat abban, hogy hatékonyabbak és kreatívabbak legyenek. Arról is meg vagyok győződve, hogy a szoftver különösen fontos szerepet játszhat abban, hogy segítse a társadalmakat legsúlyosabb kihívásaik kezelésében. A szoftver és technológiai innováció segít erősíteni az egészségügyet, megvédeni a környezetet, javítani az oktatást és bővíteni a társadalmi és gazdasági lehetőségeket.”

A gondolatmenet következő etapjában Gates a Microsoft oktatás iránti elkötelezettségére tér át, s elmondja, hogy cége 2003-ban ötéves, mintegy 250 millió US dollár költségvetésű kezdeményezést indított Microsoft Társ a Tanulásban (Partners in Learning – PiL) program néven, mely eddig több mint 3,6 millió tanárhoz és iskolai vezetőhöz, s több mint 76 millió diákhoz ért el. Kiemelte e projekt indiai vonatkozásait, ahol a Shiksha projekt keretében a Microsoft kormányzati tisztviselőkkel és oktatókkal működött együtt, s az elmúlt négy év során több mint 160 ezer tanár számára biztosítottak képzést azzal kapcsolatban, hogy miként kell használni az információtechnológiát az osztályteremben. Gates megemlítette azt is, hogy „Magyarországon a Társ a Tanulásban program kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy csökkenjen az olyan diákok száma, akik nem részesülnek technológiai jártasságot adó képzésben. Ennek eredményeképpen a 2005. évi 34%-os arányt 2007-re 8%-ra sikerült csökkenteni.” A helyzetértékelés után Bill Gates bejelentette, hogy újabb öt évvel meghosszabbították a Társ a Tanulásban programot, amely több mint 500 millió dollár költségvetéssel fog működni.

A kormányzati fórum után Bill Gates ma újra egy fontos eseményen mond beszédet: a davosi Világgazdasági Fórumon lép a szónoki emelvényre, s a beszédet élőben (közép-európai idő szerint délután 18 óra 20 perctől) bárki figyelemmel kísérheti a Világgazdasági Fórum honlapján. Az előzetes szerint a leköszönő elnök az általa „Kreatív Kapitalizmusnak” nevezett ideáról fog szólni, valamint kitér arra, hogy a vállalatok hogyan tudnak hozzájárulni a Microsoft hosszú távú jótékonysági indítványaihoz; többek között az Unlimited Potential program azon kezdeményezéséhez, amely további 5 milliárd ember társadalmi és gazdasági beilleszkedését hivatott segíteni.

Azóta történt

Előzmények