Microsoft: az ötezredik

A tervek szerint ma jegyezteti be a Microsoft az ötezredik szabadalmát az Egyesült Államokban – adta hírül a CNET News. A kerek jubileum a Microsoft tavaly meghirdetett stratégiájának eredménye, amelynek célja a bejegyzett szabadalmak számának jelentős növelése, hogy később azokat más vállalatoknak licencelhessék.

Az it-ipar óriásai között évek óta éleződő harc dúl a szabadalmak piacán, de ebben a versenyben a már 13 éve töretlenül vezető IBM-et egyelőre csupán megszorítani sikerült, megelőzni nem. Intő jel ugyanakkor a társaság számára, hogy a 2004-es évben bejegyzett 3415 szabadalom után tavaly "csupán" 2941 eljárást sikerült levédetnie. Úgyszintén csökkent a szabadalmi lista élén álló másik vállalat, a HP levédett szellemi termékeinek száma, így az élmezőnyből egyedül a Microsoftnak sikerült több szabadalmat jegyeznie, mint a megelőző évben – ebben egyébként az Xbox 360-ban alkalmazott számtalan eljárás volt a cég legnagyobb segítségére.

Az USA szabadalmi hivatala, az USPTO javítani kívánja a szabadalmakkal kapcsolatos ügyintézést, az utóbbi időben ugyanis sok probléma merült fel a szoftverekkel, különösen a nyílt forráskódúakkal kapcsolatban, mivel azokban védett szabadalmak jelentek meg. Ezek gyors felderítése, és a védelmükkel vagy felszabadításukkal kapcsolatos ügyintézés felpörgetése sok szoftverfejlesztőnek erősen zsebbe vágó problémájává vált, ezért kellett lépnie a hivatalnak.

Előzmények