Mennyit ér a Radiohead új albuma?

Saját kezébe veszi új albuma, az In Rainbows terjesztését a Radiohead. A brit zenekar az október 10-én kiadni tervezett lemezt kizárólag az interneten, saját weboldalán árusítja. Az anyag letölthető lesz digitális változatban, mégpedig másolásvédelem nélkül, de megrendelhető fizikai adathordozón is, extrákkal megpakolt bakelit- vagy CD-lemezként. Az utóbbi exkluzív csomagok ára igencsak borsos, 40 font, a letölthető albumért azonban a vásárló annyit fizet, amennyit az megér neki.

Az együttes azért lehet ilyen nagyvonalú, mert korábbi kiadójával, az EMI/Capitollal kötött szerződését a legutóbbi, Hail to the Thief című lemez 2003-as kiadásával már teljesítette. Most kifejezetten arra bátorítják a rajongóikat, hogy döntsék el maguk, mit ér meg nekik az új album, még akkor is, ha – amint az borítékolható – a fájlcserélő hálózatokon ingyen is hozzá lehet majd jutni. Akinek semmit, 45 pennyért töltheti majd le a hivatalos forrásból – ennyi ugyanis a kártyatranzakció díja. Egy rajongói blog felmérése szerint azonban sokan hajlandóak fizetni, ha nem is annyit, mint egy CD-ért.

A Radiohead – mutatnak rá megfigyelők – már elég ismert és gazdag ahhoz, hogy ezzel a provokatív modellel nagyobb kockázat nélkül kísérletezzen. Az akció azonban példát mutathat a kiadókkal a pénzükért küzdő kis zenekarok számára is.

Azóta történt

Előzmények