Mélyponton a chipipar

Rekordmértékű forgalomcsökkenésre kell felkészülnie az idén a félvezetőgyártóknak – figyelmeztetett tegnap publikált, revideált prognózisában a Gartner. A piackutató szerint a pénzügyi világválság mellékhatásaként az iparág árbevétele 2009-ben 24,1 százalékkal, 194,5 milliárd dollárra (megközelítőleg 45,7 billió forint) esik vissza – és ez még az optimistább forgatókönyv. A pesszimistább változat 33 százalékos zuhanással számol, amilyen mélyrepülésre még sosem volt példa a chipgyártás történetében.

A jóslat úgy szól, hogy jövőre már ismét növekedési pályára áll az ipar, de egészen 2012-ig nem éri el a forgalom a 2008-as szintet. „Úgy látjuk, hogy a pénzügyi krízis resetelte a félvezetőipart. A 2001-es recessziót követően, amikor a chipek forgalma rekordot jelentő 32,5 százalékot zuhant, nagyjából négy év alatt sikerült felkapaszkodni a 2000-es árbevételszintig” – magyarázta Bryan Lewis elemző, aki szerint a menetrend most is hasonló lesz. Egy különbséggel: ezúttal a negyedik évben megint túlkínálat következhet, elsősorban a DRAM-szegmensben, mivel a gyártók a fellendülés második és harmadik évében bővítik majd gyártókapacitásukat.

A memóriapiac – véli a Gartner – amúgy is kiszámíthatatlan. Az elmúlt két évben a gyártók összesen több mint 13 milliárd dollárt buktak, többen a csőd közelébe kerültek, vagy radikálisan csökkentették a termelést. Emiatt az idei második félévben hiány alakulhat ki a piacon, ami felverheti az árakat – jósolják.

Azóta történt

Előzmények