Hivatalos: megvették a Skype-ot

Megbízhatónak bizonyultak a New York Times forrásai: az Ebay tegnap bejelentette, hogy egy magánbefektetői csoportnak eladja a Skype többségi tulajdonrészét. A több mint 480 millió regisztrált felhasználóval rendelkező VoIP- és üzenetküldő alkalmazás 65 százalékáért 1,9 milliárd dollár készpénzt és 125 millió dollárnyi adósságpapírt ad a Silver Lake magántőke-társaság által vezetett team, melynek tagja még a londoni Index Ventures és a Netscape-alapító Marc Andreessen által két hónappal ezelőtt gründolt Andreessen Horowitz kockázatitőke-befektető társaság, illetve a Canada Pension Plan (CPP) állami nyugdíjalap. Az ajánlat alapján a Skype piaci értéke 2,75 milliárd dollár, több, mint amire a Wall Street számított.

Drága szerzemény

Az Ebay már jó ideje meg akart szabadulni a profiljától idegen, ugyanakkor egyre javuló pénzügyi teljesítményt nyújtó, a legutóbbi negyedévben az anyacégnek 170 millió dollár árbevételt termelő Skype-tól. Az online aukciósház idén áprilisban közölte, hogy 2010-ben tőzsdére szeretné vinni a céget, de nem zárkózik el az üzletág eladásától sem. A 2003-ban alapított Skype-ért összesen körülbelül 3,1 milliárd dollárt fizetett az Ebay, 2,6 milliárdot a felvásárláskor, 2005-ben, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később.

Az elemzők által bírált és túlárazottnak tartott akvizíciót az Ebay akkor azzal indokolta, hogy a technológia segítheti az internetes aukciókat, mert leegyszerűsíti majd az eladó és a vevő közti kommunikációt. Az integráció azonban csak terv maradt, a Skype-ot a cég sehogyan sem tudta fő tevékenységéhez idomítani.

Kockázatos ügylet

Az üzletág 35 százalékát a most bejelentett tranzakciót követően is megtartja az Ebay, talán azért, hogy idővel még jobb áron tudjon túladni rajta. A tőzsdei bevezetés mindenesetre nem szerepel az új többségi tulajdonos rövid távú terveiben. Amint azt Egon Durban, a Silver Lake ügyvezetője a Business Week-nek elmondta: egyelőre nem akarják tőzsdére vinni a céget, céljuk az, hogy tovább bővítsék a program felhasználói bázisát és növeljék a vállalkozás értékét – többek között mobilszolgáltatókkal és készülékgyártókkal kötött megállapodások révén.

John Donahoe
John Donahoe

Több forrás szerint a Skype-ot vissza szerették volna vásárolni az alapítók, a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis is, akik magántőke-társaságok bevonásával igyekeztek előteremteni a pénzt az üzletág kivásárlására. Feltehetően nem független ezektől az ambícióktól, hogy Zennström egyik cége nemrég a szoftver alapinfrastruktúráját biztosító peer-to-peer kommunikációs technológia jogosulatlan felhasználása miatt pert indított az Ebay ellen.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Skype-alapítók is ott állnak-e a többségi tulajdont most megszerző befektetői csoport mögött, az azonban biztos, hogy a licencvita az ügylettel nem zárult le. Ezzel kapcsolatban John Donahoe Ebay-vezér a Wall Street Journal-nek azt mondta, hogy egyelőre nem sikerült rendezni e nézeteltéréseket, de a tranzakció létrejöttének ez nem feltétele. A vezérigazgató szerint az, hogy a magánbefektetők ilyen vételárat ajánlottak, önmagában is bizonyítja, hogy bíznak a jogi vita számukra kedvező lezárásában vagy legalábbis az Ebay által vészmegoldásként fejlesztett új peer-to-peer motorban.

A tranzakció a tervek szerint az idei negyedik naptári negyedévben zárul le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények