Frissítve: Megújuló utcai világítás, ami ébren tartja az autósokat

Gombán a világítási rendszer negyedét, Ostoroson az összes közterületi lámpát lecserélték egy közvilágítási korszerűsítést célzó projekt keretében. A Magyarországon gyártott energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű LED lámpatestek európai uniós források bevonásával kerültek a helyükre. A GE Fényforrás üzletág és a BestLED Hungary Kft. együttműködésében végrehajtott csere során 584 darab lámpát cseréltek le.

Balra a régi, jobbra az új közvilágítás
Balra a régi, jobbra az új közvilágítás [+]

„Községünk új korszakba lépett a most átadott közvilágítási projekttel. A gyengébb, melegfényű izzók helyett a LED lámpatestek minőségi váltást hoznak számunkra, csökentik az energiafelhasználást, valamint javítják a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot az átmenő forgalommal is terhelt állami közutakon. Mintha a nap éjszaka is végigsütne az úton” – mondta Lehota Vilmos, Gomba község polgármestere.

A megtakarításokat számokkal is alátámasztották, Gombán évi 1,3 millió forintot, Ostoroson 4,4 milliót takarítanak meg a váltással. Ostoros polgármestere úgy fogalmazott, „az új világítással éjszaka is nappali színekbe öltöznek a közutak településünkön.” Pont ez aggasztja a lakókat is, akik közül többen is alvási nehézségekre panaszkodnak. Különböző kutatások támasztják alá, hogy a LED égők által kibocsátott, úgynevezett kékfény alvási nehézségeket okoz. A kékes fényforrások ugyanis a retinában található melanopszinok (ezek a 460-480 nanométer közötti hullámhosszú fényre reagálnak) befolyásolják a melatonin hormon termelődését, ami az alvás és az ébrenlét szabályozásában játszik szerepet.

A világítótesteken látható csillag effektus a hosszú exponálási idő és a meglehetősen szűk rekesznyílás eredménye
A világítótesteken látható csillag effektus a hosszú exponálási idő és a meglehetősen szűk rekesznyílás eredménye [+]

Míg a számítógép monitorához, illetve az okostelefonokhoz és táblagépekhez létezik kékfényt szűrő alkalmazás, az utcai világítás ellen csak a redőny, vagy sötétítő függöny véd. Tény azonban, hogy a közlekedőket nem álmosítja el a narancssárgás derengés, hanem fokozza éberségüket a LED-es, hideg fehér fény.

Cikkünk megjelenése után a BestLED Hungary Kft. a következő kiegészítést fűzte a fentiekhez: „A korszerű LED lámpatestek jól irányított fényt bocsájtanak ki, ezáltal kizárólag a szükséges területre vetik a fényt és nem tapasztalható a korábbi világítási rendszer által kibocsátott és a lakásokba is bevilágító szórt fény zavaró hatása. A településeken felhasznált LED lámpatestek 4000 kelvines színhőmérsékleten működnek, ami a nappali fénynél kicsit melegebb, kellemes megvilágítást biztosít az utakon.”

Azóta történt

  • 1966. augusztus 17.

    A dél-angliai Bognor Regis városában elhunyt Henry Joseph Round, a rádiózás úttörője, az elektrolumineszcencia első megfigyelője, vagyis annak a jelenségnek a felfedezője, amikor egy szervetlen anyag elektromos áram vagy mező hatására fényt bocsát ki magából. A rádiómérnökként Marconi munkatársaként dolgozó szakember 1907-es, egy időre elfeledett megfigyelése alapozta meg a későbbi LED technológia kialakítását.

Előzmények