Mégsem áldozott le a PDA-k kora?

Az idei első negyedévben – hosszú idő után először – látványosan nőtt kéziszámítógépek piaca. A növekedést főként a vezeték nélküli e-mailküldést lehetővé tevő készülékek iránti erős kereslet táplálta.

A személyi digitális asszisztensekből (PDA) a március végéig tartó három hónap során 3,4 millió darab kelt el világszerte, ami 25 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ráadásul az eladott gépek átlagára is nőtt, mégpedig 15 százalékkal, 406 dollárra – ez a mutató 2000 óta nem érte el ezt a szintet. Az eladott készülékek 55 százalékát adták a vezeték nélküli hálózati (WLAN) vezérlővel és telefonfunkcióval ellátott modellek, ami elsősorban a mobil e-mailezés népszerűségének köszönhető. A slágertermékek ennek megfelelően a teljes, ún. Qwerty billentyűzettel rendelkező, nagy képernyős gépek voltak.

A legtöbb készüléket a Research in Motion értékesítette: a BlackBerryből 75,6 százalékkal több – 711 000 darab – fogyott, mint egy éve. Ezzel a cég átvette a piac vezető helyét a PalmOne-tól, amelynek forgalma 26 százalékkal esett vissza. A RIM a piac 21, míg a PalmOne 18 százalékát birtokolja, utóbbi részesedése még sosem állt ilyen alacsony szinten. Harmadik helyen a Hewlett-Packard, a negyediken pedig a Nokia végzett.

Az operációs rendszerek versenyében is átrendeződött az élboly. Az első helyet a Microsoft CE vette át, a második helyre a RIM futott be, míg a korábban vezető PalmOS a dobogó utolsó helyére szorult vissza.

Előzmények