Megjelent az Office for iPad

A Microsoft nemrég kinevezett vezérigazgatója, Satya Nadella tegnap első nagyobb nyilvános szereplésén, egy San Franciscóban tartott rendezvényen bejelentette az Office of iPadet és beszélt a vállalat stratégiájáról is. A helyszínen tartózkodók beszámolója szerint Nadella magabiztos és megnyerő volt, és a Ballmer-féle túlpörgetett előadásmód után ez a nyugodtabb stílus kifejezetten jót tett a prezentációnak. Az új Office-on túl a Microsoft bemutattaz Enterprise Mobility Suite-ot is, mely Intune-t, az Azure Active Directoryt és az Azure Active Directory Rights Management Services programokat tartalmazza.

Ahogy néhány hete már írtunk róla, az Apple tabletekre szánt Office az eredeti tervek szerint csak valamikor 2014 második felében került volna piacra, a Windows 8.1-es verzió megjelenése után – a Microsoft így próbált volna egy kis versenyelőnyt biztosítani saját mobilplatformja számára. A tabletpiacon azonban a Surface 2 sem hozott áttörő sikert (bár kétségkívül sokkal kedveltebb eszköz, mint elődje), az Office viszont a Windows mellett a második legnagyobb ”szoftverbirodalma”, a cégnek így döntenie kellett: az Office-t megtartja a windowsos eszközökre és tovább veszít jelentőségéből az iPadet használók között, vagy sutba dobja eddigi protekcionista politikáját, és a helyzetből a legtöbbet próbálja kihozni. Végül a 200 milliós ipades tábor mellett döntöttek, és felgyorsították az Office for iPad fejlesztését. Bár androidos változatról egyelőre nincs hír, a mostani lépés tükrében talán nem túl nagy felelőtlenség azt mondani, hogy a Microsoft ezen az úton továbbhaladva a viág legnépszerűbb mobil operációs rendszerére is kihozza az Office-t, és ezzel végre kiaknázza a programcsomagban rejlő legnagyobb lehetőséget, a platformosítást. Ennek keretében az Office a jövőben könnyedén létezhetne egy gyakorlatilag bármilyen asztali és mobileszközről elérhető és használható szolgáltatásként, az Office 365-nél bevezetett előfizetéses üzleti modellt alkalmazva.

Az Office of iPadben a Word, a PowerPoint és az Excel kapott helyet, a korábban megjelent OneNote, OneDrive, OneDrive for Business, Dynamics, Bing, OWA, Yammer, Lync és Skype alkalmazásokkal együtt így a Microsoft már nagyon komoly iOS-es kínálattal rendelkezik. A programcsomag ingyenes és már letölthető az Apple App Store-ból, de az alapverzióval kizárólag megnyitni lehet a fájlokat, létrehozni és szerkeszteni nem. A teljes funkcionalitáshoz aktív Office 365 előfizetés (bármilyen üzleti konstrukció, vagy Home Premium és a nemsokára bevezetésre kerülő Personal) szükséges, melynek licencfeltételei értelmében 5 számítógép mellett 5 tabletre is lehet telepíteni az Office elemeit. Az Office for iPad 29 nyelven, köztük magyarul is tud, telepítéséhez a tableten legalább iOS 7.0 operációs rendszernek kell futnia, integrált felhős tárhelyként természetesen csak a OneDrive-ot támogatja.

A májusban piacra kerülő Enterprise Mobility Suite segítségével a vállalati mobileszközök menedzselése lehet majd hatékonyabb. Az Azure Active Directory Premium felhőalapú azonosítást és hozzáféréskezelést biztosít, a felhasználók egyszeri bejelentkezéssel több mint 1000 támogatott SaaS-t (software as a service, azaz szoftver, mint szolgáltatás) érhetnek el. A Windows Intune Samsung KNOX támogatást kapott, és felkészítették a hamarosan érkező Windows Phone frissítéssel történő együttműködésre is.

Nadella kevés szót ejtett a Windowsról, de hangsúlyozta, hogy szeretnének a mostani hátrányos helyzetből kilábalni. „Meg kell mutatnunk, hogy mire vagyunk képesek az új típusú eszközökön” – mondta a Microsoft történetének mindössze harmadik vezérigazgatója, aki tegnap töltötte 52. napját új pozíciójában. Megerősítette viszont, amit már eddig is tudni és látni lehetett: a Microsoft teljes erővel a felhőre koncentrál, amit lehet, átalakít szolgáltatássá, amiket bárki, bárhonnan és bármilyen népszerű platformról elérhet majd. Ez a nyíltság az első igazán komoly jele annak, hogy a Steve Ballmer által tavaly nyáron, utolsó nagy intézkedéseként elindított átszervezés eredményeként a Microsoftra tényleg képes lehet a megújulásra, jelentőségének megőrzésére.

Azóta történt

Előzmények

  • Március végén jöhet az Office for iPad

    A Microsoft március 27-én sajtótájékoztatót tart, több forrás szerint is – többek között – az Office for iPad lesz az esemény fő témája.

  • A Windows 8.1 with Bing csak a gyártók kezét köti meg

    Kiszivárgott belső dokumentáció alapján nem ingyenes, csak olcsó licencről van szó. Az alapértelmezett kereső a Bing lenne, amit az OEM-partnerek nem, a felhasználók viszont átállíthatnak.