Már Chrome appként is elérhető az Office Online

Tegnap óta már a Google Chrome webáruházából is elérhetőek az Office Online alkalmazásai (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), így azok, akik az ingyenes csomag funkcionalitásával is megelégszenek, mostantól már a tálcáról, a Chrome alkalmazások alól egy kattintással elindíthatják a webes appokat. Az Office Online természetesen eddig is működött Chrome alatt, de a Microsoft ezzel a lépéssel sokkal könnyebben elérhetővé tette ezt a szolgáltatását – arról nem is beszélve, hogy így végre a Chromebookok is kaptak egy (persze nem teljes értékű) Office-t.

Hirdetés

Gyorstesztem szerint a webes alkalmazások villámgyorsan indulnak, olyannyira, hogy ezen a téren szinte nincs is különbség az offline, SSD-ről futó Office és a webes verzió között. Kábeles és 3G kapcsolat mellett is ugyanolyan jól használható, és a felhasználók tekintélyes részét még ez a korlátozott funkcionalitás is bőven kiszolgálja, így a Microsoft ezzel a húzással komoly lendületet adhat az Office Online elterjedésének.


[+]

A fenti mellett néhány egyéb újdonság is bekerült a csomagba. A két legfontosabb talán az, hogy az Excel Online végre jobb VBA (Visual Basic for Applications) támogatást kapott, és már lehet megjegyezéseket beszúrni, szerkeszteni vagy törölni. Szintén hasznos fejlesztés a Word Online-ból már ismert Tell Me, ami gyakorlatilag egy fejlett, tartalomérzékeny súgó.

A Word Online-ban eddig csak létrehozni és törölni lehetett a megjegyzéseket, tegnap óta pedig a szerkesztés is működik. Továbbá, ha megosztott dokumentumról van szó, egyszerre többen is módosíthatják a megjegyzéseket. Listákat is könnyebb készíteni, a webes alkalmazás az asztalihoz hasonlóan érzékeli, ha a kurzor egy már létező lista alján van, és a szöveget automatikusan a lista egy következő elemeként illeszti be.


[+]

A PowerPoint Online némi teljesítménynövelést kapott, itt is megjelent a Tell Me, és finomítottak a szerkesztői nézeten is. A OneNote Online pedig végre képes nyomtatóra küldeni a benne tárolt jegyzeteket.

Azóta történt

  • Végre nyomtatni is tud az Office for iPad

    A Microsoft pótolta az egy hónapja megjelent programcsomag talán legnagyobb hiányosságát, és néhány kisebb plusz funkciót is belerakott a tabletes Office-ba.

Előzmények

  • 31 hibajavítást hozott az új Chrome

    Mától a legfrissebb stabil verzió a Chrome 34. Közel 30 ezer dollárt fizetett a bugvadászoknak a Google.

  • Megjelent az Office for iPad

    A programcsomag legújabb verzióját iPadre szabott, de a microsoftos dizájnelemeket megőrző köntösbe bújtatták. Az alapverzió ingyenes, de ha valaki alkotásra is szeretné használni, nem ússza meg egy Office 365 előfizetés nélkül.

  • Megújult az online Office is

    A Microsoft kisebb mértékben alakította át irodai csomagjának online verzióját, mint a SkyDrive-ot, a céljuk egyelőre elsősorban a lehetőség megismertetése.

  • A Google Chromebookkal váltaná ki a Windows XP-s gépeket

    A vállalat megegyezett a VMware-rel, nemsokára érkezik a Horizon View Chromebookra optimalizált változata.