Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

Ma menetrend szerint megjelent az Ubuntu Linux-disztribúció idei első kiadása, a Lucid Lynx kódnéven fejlesztett 10.04 (e rendszer verziószáma tradicionálisan a megjelenés évére és hónapjára utal), mely egy ún. Long Term Support (LTS) verzió, azaz hosszabb ideig, desktopváltozatához három, szerverváltozatához öt évig jár támogatás. Bár félő volt, hogy a GRUB bootloaderben az utolsó előtti pillanatban felfedezett hiba miatt el kell halasztani a premiert, végül sikerült a javítást időben elkészíteni és azzal frissíteni az ISO-fájlokat. A GRUB-bug egyébként dual-boot környezetben jelentkezett, telepítés után a második operációs rendszer nem jelent meg a menüben.

Ahogy a csomag fejlesztését szponzoráló Canonical azt már korábban bejelentette: e változatban egy teljesen átdolgozott arculatot vezetnek be, új színeket és új logót kapott a disztribúció. A hivatalos közlemény szerint az új kiadás felállásához szükséges idő is látványosan lerövidült, és különösen szembetűnően gyorsult az SSD-t használó konfigurációkon.

Új a közösségi oldalak és üzenetküldő alkalmazások elérését biztosító közösségi kliens. Ez – olvasható az ubuntu.hu-n – egységes, központi felületet biztosít a Facebook, a Twitter, a Flickr, az Identi.ca, a Digg, a FriendFeed vagy a Quaiku oldalakra érkezett üzeneteknek és az azokra adott válaszok megírásának. A kliens azonnal értesítést küld új üzenetek érkezésekor a képernyő bal felső sarkában megjelenő kis szövegbuborékban.

Újdonság az Ubuntu One Music Store zeneáruház, mely DRM-mentes mp3-formátumban kínál zeneszámokat, régiónként eltérő repertoárral, és az Ubuntu Software Center 2.0 csomagkezelő is. A csomag része a korábbi kiadásban bemutatott Ubuntu One cloudszolgáltatás, amely lehetővé teszi a fájlok tárolását, gépek közötti szinkronizálását és megosztását. Az új kiadásban új lehetőségek jelentek meg, így immár bármelyik mappa kijelölhető szinkronizálásra, sőt akár arra is lehetőség van, hogy egy tetszőleges fájlt egyetlen kattintással publikáljunk. A szolgáltatáshoz ingyen 2 GB online tárhely jár, de havi díj fejében jóval nagyobb hely is igényelhető.

Az ezek mellett számos hibajavítást és a használatot gördülékenyebbé tévő fejlesztést tartalmazó 10.04 LTS asztali gépekre, netbookokra és szerverekre szánt változatban letölthető a disztribúció weboldaláról. Az Ubuntu korábbi kiadása felajánlja a rendszer frissítésének lehetőségét – itt tehát nincs szükség önálló telepítésre –, az update után minden adat és beállítás megőrződik.

Azóta történt

Előzmények