Egy Ubuntu, ami úgy néz ki, mint a Windows XP

A kínai kalózok által készített Ylmf operációs rendszer láttán valószínűleg mindkét tábor híveit elkapja a gyomorideg, ugyanis a Linux barátai nyilván nem tolerálják, hogy egy Ubuntu operációs rendszert mért kell „meghülyíteni” egy windowsos felülettel, a Microsoft szoftvereit kedvvel használókat viszont a csalás ténye háboríthatja fel. De persze döntsön mindenki kedve szerint.

XP Kína

A kínai ügyeskedők módszere egyáltalán nem új, ám amiért Sebastian Anthony, a downloadsquad.com bloggere felfigyelt rá, az az, hogy valóban igen professzionális a megvalósítás (bizonyítják ezt a képernyőképek): a lehető legtökéletesebb illúzióra törekedtek a programozók, az Ubuntut futtató számítógépen az elérhető legnagyobb mélységig biztosítani akarták, hogy a felhasználó a Windows XP környezetében érezhesse magát.

XP Kína

Arról vitatkozhatunk (flame on/off), hogy mit is bizonyít ez a jelenség, hogy mi értelme van, hogy mire való, kinek hoz pénzt, kit károsít meg, megkárosít-e egyáltalán valakit stb., de az biztos, hogy nem tagadhatjuk meg a kreatív jelzőt a kínai kockáktól – van benne meló rendesen.

XP Kína

A blog értesülései szerint egy olyan kalózcsoport készíti ezt az – egyébként kínai nyelven ingyenesen letölthető – változatot, akik korábban az XP hamisításából éltek, ám a Microsoft és a kínai hatóságok közös akciói nyomán e tevékenységük ellehetetlenült.

Az persze valószínű, hogy a Microsoft jogászai már készülnek az újabb perre.

Azóta történt

  • Teljesen megújul az Ubuntu

    A legnépszerűbb Linux-disztribúció új arculatot kapott. A brand átalakítása tudatosabb piacszerzési tervekre utal.

  • Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

    Új arculattal és jó néhány új szolgáltatással, köztük integrált online zenebolttal jelentkezik a népszerű Linux-disztribúció friss kiadása.

Előzmények