2009-ben az Adobe volt a crackerek egyik fő célpontja

A McAfee biztonságtechnikai cég közzétette a jövő évre vonatkozó előrejelzéseit, s ebben a dokumentumban értékelték 2009 legfontosabb trendjeit is. A jelentés ez ügyben két fő megállapítást tartalmaz: az idei év tendenciái folytatódnak jövőre is, így az internetes bűnözők legkedveltebb terepe továbbra is a közösségi oldalak lesznek, illetve arra is figyelmeztetnek, hogy az idén komoly mértékben megszaporodtak az Adobe termékeit célzó támadások, s valószínűleg ez a trend is megmarad 2010-ben – szerintük jövőre fog először megtörténni az, hogy a „legtöbbet támadott PC-s szoftvergyártó” címét elveszíti a Microsoft, s az Adobe foglalja el az első helyet, főként a Flash és a Reader miatt.

Igen fontos célpontok lesznek az előrejelzés szerint az olyan szolgáltatások, mint a hallatlanul népszerű Twitter, illetve a hasonló közösségi oldalak is (például a Facebook), ugyanis (gyakran a felhasználói tájékozatlanság és felelőtlenség miatt is) egy kifinomult módszerekkel végrehajtott ügyes támadás óriási mennyiségű, később számtalan módon felhasználható adathoz juttathatja hozzá a bűnözőket. Azt is kiemelik, hogy a HTML 5 terjedése (és ezzel szoros összefüggésben a Google tevékenysége) elmossa a határokat a desktop és az online alkalmazások között, így e területen robbanás várható, új módszerek, új támadási technikák megjelenése valószínűsíthető.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy ezek a támadások olyan komoly veszélyeket hordozhatnak, melyek ellen nemzetközi szinten, közösen lenne szükséges fellépni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények